GÂNDUL LIVE. Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, despre polițiștii din Sibiu, care luau mită pentru „echipa de fotbal”: „Era un fel de a cere șpagă într-un mod mai puțin milog”

Publicat: 04 06. 2021, 21:28
Actualizat: 04 06. 2021, 21:50

This browser does not support the video element.

Invitatul ediției de vineri a emisiunii Gândul Live, Cosmin Andreica, lider al Sindicatului Europol, a vorbit despre hibele pe care le are Poliția Română. Acesta a dezvăluit, de asemenea, că „nu știm nici jumătate din adevărul întâmplat în cazul crimelor de la Onești.”

Când a fost întrebat despre cazul polițiștilor de la Sibiu, care luau mită motivând că este pentru echipa de fotbal din oraș, liderul Sindicatului Europol a răspuns că „acela era doar un pretext.”

„Acela era un pretext. Era un fel de a cere șpagă într-un mod mai puțin milog. În loc să spună că vor 50 de euro pentru a nu da amendă, ei spuneau acest lucru. Totuși, mass-media nu prezintă și rezultatele bune ale instituției, astfel că pe polițiști este pusă o ștampila de corupți. Și în acest moment, procentul personalului care a fost prins cu fapte de corupție este foarte mic”, a explicat Cosmin Andreica.

Crima de la „Blocul Monte Carlo”

Întrebat, de asemenea, despre polițistul care a împușcât un bărbat cu probleme psihice la „Blocul Monte Carlo” din București, Andreica spune că de vină au fost lipsa de experiență și panicarea omului legii.

„Știu că a fost trimis în judecată la momentul respectiv. Dacă a fost achitat, din punctul meu de vedere, acolo suportă o discuție. Acolo vorbim de un atac direct asupra colegului nostru. Putem vorbi și despre lipsa de experiență și panică pe care le-a resimțit colegul nostru, care a tras mai multe focuri de armă. Atunci, bărbatul a dat să fugă, dar polițistul nu s-a oprit până nu a tras tot încărcătorul”, a spus liderul Sindicatului Europol.

Crimele de la Onești și lipsa de asumare

În legătură cu crimele de la Onești, Andreica spune că Poliția trece printr-o perioada grea, din cauza faptului că nimeni nu își asumă nimic.

„Încă o dată, este o boală crâncenă această împuternicire în sistem. Atunci, noi nu am avut șefi. Am avut doar persoane care și-au exercitat atribuțiile unei funcții până a fost ocupată oficial. Acele persoane nu vor să își asume responsabilitatea sau să greșească, pentru că evident fac ce li se spune, deoarece pot fi schimbate foarte ușor. Nu am ajuns nici la jumătate din adevărul care a avut loc în acea zi, în cele 8 sau 9 ore cât a avut loc acel incident”, a mai explicat Andreica.