Secțiile de poliție din țară sunt deschise în intervalul orar 8-16. „După ora 16 echipaje de poliție asigură intervenția la evenimentele sesizate la 112”

Secțiile de poliție din țară sunt deschise în intervalul orar 8-16. „După ora 16 echipaje de poliție asigură intervenția la evenimentele sesizate la 112”
Publicat: 05/05/2021, 10:05
Actualizat: 05/05/2021, 10:06

În cele mai multe orașe din România  secțiile și posturile de poliție se închid după ora 16.00 sau 22.00, deși oamenii legii ar trebui, teoretic,  să fie permanent în sprijinul cetățeanului,. În cazul unei infracțiuni, polițiștii care vin din localități alăturate au nevoie de timp, ceea ce înseamnă timp pierdut și vulnerabilități mai mari pentru cetățeni.

Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol. a explicat care sunt cauzele care declanșează această situație. Acesta spune că lipsa de personal din sistem este unul dintre motive.

 „Am analizat, de exemplu, la Tulcea unde sunt posturile de poliție care lucrează până la ora 16. Vorbim de Delta Dunării unde 9 posturi…7 posturi de poliție sunt nevoite să se deplaseze cu barca la intervenții. Păi durează o oră jumate până ajunge polițistul.”

Autoritățile spun că astfel de situații sunt excepții, deși victimele au acuzat polițiștii că au venit prea târziu la intervenție.

Delia Neniscu: După ora 16 este asigurat serviciul de permanență de către echipaje de poliție 

Delia Neniscu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani: „În intervalul orar 8-16 este deschisă secția, sunt lucrători zilnic prezenți iar după ora 16 este asigurat serviciul de permanență de către echipaje de poliție care patrulează pe mai multe comune și asigură intervenția la evenimentele sesizate la 112.”

Însă, raportarea dar pe hârtie duce la situații neplăcute pentru polițiștii, iar exemplul din județul Tulcea generează nemulțumiri, pentru că polițiștii s-au săturat să tot vină de acasă după orele de program în timpul liber.

”Urmare a solicitării IGPR de a verifica aspectele indicate în materialul de presă (n.r. cel apărut în Evenimentul zilei) cu privire la deficiențele în asigurarea serviciului polițienesc precizăm faptul că în urma verificărilor efectuate la nivelul IPJ Tulcea s-a constatat că serviciul polițienesc are caracter permanent fiind asigurat 24 de ore din 24, șapte zile din șapte de către polițiștii planificați în servicu”, se spune într-un raport al IGP-ului, prezentat de evz.ro.

Acel serviciu polițienesc cu ”caracter permanent, de 24/24” din raportul șefului IPJ Tulcea este de fapt un artificiu aplicat de prea multă vreme în toată țara prin care polițiștii care își încheie tura sunt chemați să intervină de acasă, transmite evz.ro.

Cosmin Andreica: La IGP s-a raportat fals că se asigură serviciul polițienesc 24 de ore din 24 cu polițiști planificați în serviciu

”Tulcea e un județ cu specific aparte. Are posturi de poliție în Delta Dunării unde patrularea se face cu barca, la fel și deplasarea la intervenție. Acolo, polițiștii – care de regulă locuiesc în acele comune -, se gospodăresc singuri, își fac propriile planificări. Ei intervin din timpul liber sau din concedii dacă sunt acasă. De aceea, șefii cred că așa merge în tot județul și refuză orice schimbare a planificărilor. Așa, continuă să cheme oameni de acasă, din timpul liber, cu toate că la IGP s-a raportat fals că se asigură serviciul polițienesc 24 de ore din 24 cu polițiști planificați în serviciu. Iar dovada minciunii este devoalată de un simplu calcul matematic. Nu poti planifica pe 3 schimburi, 7 zile din 7, câte unul sau doi oameni câți sunt la posturile de poliție”, a explicat sindicalistul. pentru evz.

Situația din județul Tulcea este una explozivă. Polițiștii s-au săturat să tot vină de acasă din timpul liber și deja au început să refuze să mai răspundă apelurilor de la secții primite după orele de program în timpul liber.

Aceste practici (n.r. cercetările disciplinare) sunt folosite doar ca să-i intimideze pe oameni care s-au săturat să lucreze în astfel de condiții. Unii sunt cercetați că nu mai vor să vină la lucru din timpul liber, alții pentru că nu au răspuns la telefonul mobil personal. Toate aceste cercetări însă nu au o bază legală și nu pot să răspundă disciplinar polițiștii pentru lipsa de personal sau pentru incapacitatea șefilor să organizeze programul de lucru. Însă, semnalul de alarmă care tebuie tras este cel legat de siguranța cetățeanului. El trebuie să știe că după ora 16.00 nu mai e poliție pe stradă, la prevenire, ci apare doar după ce s-a comis fapta”, a spus Cosmin Andreica, liderul Sindicatului ”Europol” pentru evz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația