Groapa de gunoi Vidra funcționează ilegal încă din iulie 2020, cu acceptul tacit al Ministerului Mediului (P)

Publicat: 26/05/2021, 16:47
Actualizat: 26/05/2021, 17:05

Potrivit Gărzii Naționale de Mediu, depozitul de deșeuri Vidra funcționează ilegal din 14.07.2020.

În urma unor acțiuni de control efectuate de către comisarii gărzii de mediu la depozitul de deșeuri Vidra, acțiuni care au avut ca scop verificarea conformării operatorului la prevederile legale în vigoare, s-a constatat că eliminare deșeurilor se face ilegal încă din iulie 2020. Conform unei notificări aparținând  Gărzii Naționale de Mediu, comisarii au descoperit că operatorul depozitului Vidra nu mai are recunoscut dreptul de a presta depozitarea deșeurilor în groapa de gunoi Vidra din 14.07.2020 ca urmare a rezilierii contractului încheiat cu Municipiul București. Mai mult, din documentele analizate de comisarii gărzii de mediu a reieșit că societatea ECO SUD SA nu mai deține nici licență ANRSC, astfel sumele de bani încasate din eliminarea ilegală a deșeurilor pot fi considerate ilicite. Garda Națională de Mediu a aplicat sancțiuni pentru depozitul Vidra de peste 230.000 de lei.

Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, acuzată de nerespectarea procedurii de autorizare

Documentele verificate de comisarii gărzii de mediu au scos în evidență și alte nereguli, precum necorelarea capacității de depozitare prevăzută în autorizația integrată de mediu cu capacitatea autorizată a fi construită prin executarea unei extinderi a depozitului în afara suprafeței alocate prin acordul de mediu, dar și faptul că autorizația integrată de mediu pentru desfășurarea activității a fost emisă fără respectarea procedurii de reglementare. Conform gărzii de mediu, Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov a emis autorizația de mediu pentru depozitul Vidra fără să verifice valabilitatea licenței pentru depozitul Vidra dar și regimul juridic al terenurilor pe care sunt construite 3 celule ale depozitului și fără să țină cont de aspectele invocate de garda de mediu, cu toate că în cadrul ședințelor CAT dar și printr-o notificare scrisă din 21.08.2020, Agenția a fost informată despre neconformitățile constatate în urma acțiunilor de inspecție dar și despre expirarea valabilității licenței începând cu 14.07.2020.  La conducerea Agenției de Mediu Ilfov se află numită pe post de la începutul anului 2020 o fostă directoare din cadrul Agenției de Mediu din București, Genica Bădănoiu.

Ministerul Mediului și Agenția Națională pentru Protecția Mediului, informate în noiembrie 2020, nu au luat nicio măsură pentru cercetarea faptelor și închiderea depozitului Vidra

În 26 noiembrie 2020, Garda Naţională de Mediu a informat Ministerul Mediului și Agenția Națională de Protecția Mediului privind problemele descoperite ca urmare a controalelor efectuate la depozitul Vidra printr-o notificare referitoare la “legalitatea emiterii actelor de reglementare pentru depozitul de deșeuri municipale și asimilabile Vidra” prin care au adus la cunoștință aspecte legate de ilegalitatea executării lucrărilor de construire a depozitului, de necorelarea capacităților de depozitare prevăzute în actele de reglementare și nerespectarea procedurii de emitere a AIM actualizată și au solicitat analiza legalității desfășurării activității operatorului depozitului de deșeuri Vidra.

De atunci și până acum, pe la Ministerului Mediului au trecut 3 miniștri, Costel Alexe, Mircea Fechet și Tanczos Barna, iar la Agenția Națională pentru Protecția Mediului 2 președinți, Eugen Ioan Cozma și Florin George GÂRBACEA, însă nici unul nu a părut interesat de solicitarea gărzii de mediu.

Caz similar cercetat penal

Autorizarea și construcția gropii de gunoi de la Mestecăniș face obiectul unui dosar de cercetare penală pentru acuzațiile de folosirea si prezentarea de informații false la Comisia Europeană, avize și acorduri emise fraudulos și refuzul abuziv de îndeplinire a obligației legale de comunicare a unor informații de interes public. În acest caz funcționarii publici din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului sunt acuzați de abuz în serviciu și fals intelectual potrivit sesizării penale pentru emiterea actelor de reglementare cu încălcarea flagrantă a obligațiile legale. Nici în acest caz Ministerul Mediului sau autoritățile din subordine nu au luat măsuri.

Nepăsarea  autorităților. Atac la sănătatea populației

Neluarea măsurilor împotriva activității ilegale a depozitului de deșeuri Vidra are drept urmări vătămarea dreptului la protejarea sănătății populației și vătămarea dreptului la un mediu sănătos pentru persoanele care locuiesc sau circula prin vecinătatea acestor gropii de gunoi. Nu de puține ori locuitorii din localitățile învecinate depozitului Vidra au reclamat  grave evenimente de poluare, însă autoritățile de resort nu au luat nici o măsură pentru protejarea acestora, cu toate că și  garda de mediu a constatat că activitatea este ilegală și se impunea sistarea imediată și închiderea gropii de gunoi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?