Guvernul vrea să plătească jumătate din chiriile magazinelor din mall-uri

Publicat: 04 09. 2020, 11:35

Guvernul vrea să ajute magazinele din mall-uri care nu au avut activitate în timpul epidemiei de Covid-19. Cabinetul îşi propune să plătească jumătate din chiria magazinelor. Specialiştii estimează că aproximativ 3.000 de firme ar putea primi ajutorul guvernamental.

Guvernul se gândeşte să ajute firmele care au avut activitatea suspendată în perioada stării de urgenţă şi alertă.

Pentru această activitate, va fi alocată suma de 160 de milioane de lei.

Granturile nerambursabile nu vor depăşi 800.000 de euro de beneficiar şi sunt echivalentul a 50% din valoarea chiriei pe luna februarie, pentru cel mult trei luni.

Se estimează că 3.000 de firme vor primi granturi pentru a acoperi 50% din costurile chiriei.

Ordonanţa de Urgenţă privind despăgubirile fermierilor afectaţi de secetă, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă prin care fermierii afectaţi de secetă pot cere ajutoare de stat a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce a fost aprobată de Comisia Europeană.

Ştim cu toţii că este un an agricol foarte greu. Nimeni nu şi-a dorit să trecem prin secetă şi COVID. În Monitorul Oficial de astăzi (miercuri – n.r.) a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă numărul 148/2020, care reglementează modul de acordare a sprijinului. Avem decizia Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor de stat. Este un ajutor de stat excepţional, pentru că celelalte state au mecanisme precum fondul mutual: fermierii cotizează la un fond şi, dintr-un euro despăgubiri, 60 de eurocenţi sunt rambursaţi de la Comisia Europeană”, a spus oficialul ministerial, care a participat, miercuri, la o conferinţă de presă organizată de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, potrivit Agerpres.

El spune că un astfel de fond mutual ar putea fi înfiinţat şi în România, dar este nevoie ca fermierii să se asocieze.

„Voi genera o discuţie cu asigurătorii şi cu ASF, astfel încât cei care activează pe piaţa asigurărilor în agricultură să introducă în mod obligatoriu şi seceta ca risc asigurabil”, a mai spus Dumitru.