Ordonanţa de Urgenţă privind despăgubirile fermierilor afectaţi de secetă, publicată în Monitorul Oficial

Redactor:
Ioana Tudorascu
Ordonanţa de Urgenţă privind despăgubirile fermierilor afectaţi de secetă, publicată în Monitorul Oficial
Ordonanţa de Urgenţă privind despăgubirile fermierilor afectaţi de secetă, publicată în Monitorul Oficial / Foto: Shutterstock, Caracter Ilustrativ

Emil Dumitru, secretar de stat în cadrul ministerului de resort, a anunțat că Ordonanţa de Urgenţă prin care fermierii afectaţi de secetă pot cere ajutoare de stat a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce a fost aprobată de Comisia Europeană.

Ştim cu toţii că este un an agricol foarte greu. Nimeni nu şi-a dorit să trecem prin secetă şi COVID. În Monitorul Oficial de astăzi (miercuri – n.r.) a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă numărul 148/2020, care reglementează modul de acordare a sprijinului. Avem decizia Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor de stat. Este un ajutor de stat excepţional, pentru că celelalte state au mecanisme precum fondul mutual: fermierii cotizează la un fond şi, dintr-un euro despăgubiri, 60 de eurocenţi sunt rambursaţi de la Comisia Europeană”, a spus oficialul ministerial, care a participat, miercuri, la o conferinţă de presă organizată de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, potrivit Agerpres.

El spune că un astfel de fond mutual ar putea fi înfiinţat şi în România, dar este nevoie ca fermierii să se asocieze.

„Voi genera o discuţie cu asigurătorii şi cu ASF, astfel încât cei care activează pe piaţa asigurărilor în agricultură să introducă în mod obligatoriu şi seceta ca risc asigurabil”, a mai spus Dumitru.

Luni, în ședința de Guvern, a fost aprobată o ordonanţă potrivit căreia fermierii vor primi despăgubiri pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă.

Agricultorii afectați de secetă pot primi bani pentru compensarea pierderilor, conform ordonanței de urgență aprobată, luni seara, de Guvernul României, în valoare maximă de: grâu- 925 lei/ha, secară- 925 lei/ha, triticale-805 lei/ha, orz-912 lei/ha, orzoaică-951 lei/ha, ovăz-771 lei/ha şi rapiţă-1002 lei/ha, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Vorbim despre o schemă de ajutor de stat cu un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri și o suprafață afectată de aproximativ 1,16 milioane de hectare. Forma sprijinului, valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul acestei scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar, pentru suprafețele afectate de secetă. Imediat după publicarea ordonanței de urgență în Monitorul Oficial fermierii se vor putea înscrie în cadrul acestui program, vor putea depune cererile pentru finanțarea acestor pierderi în termen de 10 zile, astfel încât în cursul lunii septembrie să fie efectuate plățile în cadrul acestui program de compensare a pierderilor suferite de fermierii români ca urmare a secetei”, a detaliat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern de luni.

Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
Eva Măruță a obtinut primul ei job! Fiica Andrei castiga cat altii intr-un an
Obiceiuri și tradiții de Acoperământul Maicii Domnului. Rugăciuni puternice de rostit azi
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Frauda la vot? Reacția tranșantă a Gabrielei Firea, dupa ce a văzut imaginile șocante
Scandal post-alegeri fără precedent în Capitală. Încăperea cu materiale electorale, desigilată la cererea preşedintelui Biroului...
Dominic Fritz: Circul doar cu bicicleta. Am carnet, dar nu mi-am luat mașină. Ce spune...
Mihaela Radulescu s-a „ramolit”! Diva de Monaco NU mai exista! Ce gafa a facut...
Eva Măruță a obtinut primul ei job! Fiica Andrei castiga cat altii intr-un an
Proiectul ȘOCANT la care chinezii au lucrat în mare SECRET în ultimele luni a ieșit...
Acoperământul Maicii Domnului. Ce nu e bine să faci, azi, sub nici o formă
Prima demisie de la Primăria Capitalei! Cine e directorul care câștiga lunar 25.466 de lei...
Papagali de la ZOO, despărțiți pentru că înjurau prea mult: „Când un papagal îți spune...
Veste șoc în România: Celebrul artist S-A SINUCIS. Cum a fost găsit
Sari peste răceală sezonul acesta! 7 alimente de consumat zilnic pentru a evita gripa
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide