Katherine O’Brien, responsabil OMS: ”Dezinformarea și teoriile conspiraționiste măresc numărul celor care nu cred în vaccinul anti-COVID-19”

Publicat: 14 11. 2020, 12:33
Katherine O'Brien, responsabil OMS: ”Dezinformarea și teoriile conspiraționiste măresc numărul celor care nu cred în vaccinul anti-COVID-19”

Cercetătorii din întreaga lume depun eforturi uriașe pentru descoperirea vaccinului miraculos, destinat a combate infecția cu noul coronavirus, în tot acest timp apărând numeroase dezinformări și teorii ale conspirației care aruncă umbre de îndoială asupra acestui demers.

Katherine O’Brien, responsabil OMS, a declarat – potrivit AFP – că această neîncredere a oamenilor poate duce la un eșec cu efecte medicale devastatoare. 

”Un vaccin care rămâne în congelator sau într-un frigider sau pe o etajeră şi nu este utilizat nu face nimic pentru a eradica această pandemie. Sunt îngrijorătoare dezinformarea şi teoriile complotiste care cresc rândurile celor anti-vaccin, în momentul în care pandemia este departe de a fi încheiată şi a provocat moartea a 1,3 milioane de oameni”, a avertizat responsabilul OMS.

”Am auzit recent o analogie potrivit căreia a face demonstraţia eficienţei şi siguranţei (unui vaccin) este ca şi cum ai stabili o tabără la poalele Everestului. În realitate, pentru a ajunge la impactul real al vaccinurilor, acest lucru se joacă la nivelul distribuirii lor şi asta înseamnă să escaladezi Everestul”

Katherine O’Brien, responsabil OMS

”OMS nu va face nicio concesie cu privire la siguranţa sau eficienţa vaccinurilor pe care le evaluează”

Katherine O’Brien a mai declarat că – la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății – nu va fi făcută nicio concesie în ceea ce privește siguranța și eficiența vaccinurilor anti-COVID-19.

Reprezentanții OMS își manifestă optimismul în legătură cu aceste vaccinuri aflate în diferite etape de testare, precizând chiar că sunt așteptate rezultate pozitive chiar ”în următoarele luni”.

”OMS nu va face nicio concesie cu privire la siguranţa sau eficienţa vaccinurilor pe care le evaluează. Obiectivul este ca fiecare ţară să fie în măsură să vaccineze 20% din populaţia sa de acum şi până la sfârşitul anului 2021, ceea ce ar contribui real la nevoile personalului sanitar şi al populaţiilor prioritare, apoi, pe măsură ce oferta va continua să crească, ne aşteptăm să primim mult mai multe doze în 2022”, a explicat Katherine O’Brien, precizând și că ”accesul va depinde şi de capacitatea de a fabrica vaccinuri în cantităţi mari, pentru a le condiţiona, a le trasnporta menţinându-le congelate la temperaturi foarte scăzute şi apoi de a găsi personal suficient pentru a le injecta”.