COVID-19 lovește la vârful Justiției din România. Persoane-cheie, infectate cu noul coronavirus (SURSE)

COVID-19 lovește la vârful Justiției din România. Persoane-cheie, infectate cu noul coronavirus (SURSE)
COVID-19 lovește la vârful Justiției din România. Persoane-cheie, infectate cu noul coronavirus (SURSE)
Publicat: 12/11/2020, 10:00

Departe de a fi încheiată, pandemia de coronavirus afectează societatea la toate nivelurile, iar ”ucigașul tăcut” este din ce în ce mai agresiv. În ultima perioadă, au fost trase nenumărate semnale de alarmă legate de focarele de infecție cu COVID-19 din Justiție, iar situația devine din ce în ce mai alarmantă.

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, două persoane-cheie de la vârful Justiției din România sunt infectate cu noul coronavirus. Este vorba despre judecătoarea Andreea Ciucă – președintele Asociației Magistraților din România (AMR) – și despre procuroarea Elena Iordache, președintele Asociației Procurorilor din România (APR).

”Judecătoarea Andreea Ciucă se simte mai bine, a contractat o formă medie a bolii. Se află în izolare la domiciliu de aproximativ 10 zile. Și președinta APR, procuroarea Elena Iordache, se luptă, tot în izolare la domiciliu, cu același virus, starea sa de sănătate fiind relativ bună, iar forma bolii fiind, de asemenea, medie”, au declarat surse GÂNDUL.RO, în exclusivitate.

Ministrul Justiției: ”Au fost alocate fonduri pentru protecţia instanţelor şi parchetelor”

546 de angajaţi ai instanţelor au fost infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, iar cinci dintre aceştia sunt internați în terapie intensivă. Trei angajați din rândul personalului din instanţele de judecată au pierdut lupta cu noul coronavirus, de la debutul pandemiei, a transmis – marți – ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a detaliat măsurile elaborate pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţii în instanţe şi parchete.

„Noi am fost în contact cu Curţile de Apel, cu Ministerul Public. (…) Ce pot să vă spun, pe baza datelor primite, este că în instanţe avem un număr de 546 de persoane infectate, din care avem 5 cazuri în ATI. Sunt înregistrate la nivel naţional, pe ce date avem noi până la ora asta, trei decese în acest context: un caz de infarct anterior a avut COVID şi a fost internat la ATI, la Tribunalul Bacău, un deces la Timişoara, un deces la Iaşi. Nu am detalii, este ceea ce mi-a parvenit de la Curţile de Apel”, a declarat, marți, ministrul Justiţiei, într-o conferință de presă, citat de news.ro.

„Aș vrea să reamintesc faptul că în debutul acestei pandemii Ministerul Justiţiei a alocat atât fonduri, cât şi materiale necesare pentru protecţia instanţelor şi parchetelor. Efortul financiar cu care Ministerul Justiţiei a susţinut această protecţie a instanţelor şi parchetelor din primele etape ale echipării (…) a fost de aproximativ 35 de milioane de ei care s-au îndreptat către instanţe şi parchete pentru luarea măsurilor necesare protecţiei faţă de pandemie”, a mai spus Cătălin Predoiu.

”Ministerul Justiţiei este pregătit să intervină, în limita competenţelor sale, dacă în urma consultărilor cu CSM şi cu preşedinţii de Curţi de Apel şi cu Ministerul Public se va ajunge la concluzia că va fi necesară o astfel de intervenţie de ordin legislativ, normativ, care să permită CSM împreună cu instanţele să efectueze o organizare a activităţii în raport de provocările din fiecare instanţă şi parchet”

Cătălin Predoiu