Klaus Ionannis, despre tehnologia 5G: „Ne dorim rețele sigure, care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese”

Publicat: 13 08. 2020, 01:30
Actualizat: 13 08. 2020, 01:32
Președintele României, Klaus Iohannis (FOTO: Administrația Prezidențială)

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că România își dorește rețele 5G sigure, care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate.

Întrebat de jurnaliști despre rețelele 5G, Klaus Iohannis a spus că poziția României este exact cea exprimată și în memorandumul care a fost semnat anul trecut când a fost în vizită la președintele SUA, Donald Trump.

”Noi ne dorim rețele sigure, care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate și dorim rețele care satisfac nevoie și a firmelor și a cetățenilor din România”, a precizat Klaus Iohannis.

Șeful statului a explicat că se lucrează la o legislație specială pe această temă, pentru a preveni intrarea pe piața 5G a unor firme asupra cărora planează anumite suspiciuni.

La ce se gândesc aproape cinci din zece români atunci când vine vorba de tehnologia 5G. Care sunt, în realitate, aplicaţiile ei în agricultură, manufactură și comunicare

Cu toate că nu există niciun studiu care să ateste că tehnologia 5G ar fi dăunătoare sănătăţii, știrile false sau pseudo-studiile îi fac pe românii care au auzit de 5G (42%) să creadă că aceasta este nocivă stării de sănătate.

Conform experților Samsung care au contribuit la realizarea raportului „Innovation Report”, în condițiile în care în spectrul de frecvenţe pe care funcţionează 5G, semnalul este mai scurt decât în cazul 3G și 4G, asta înseamnă că pentru o acoperire bună trebuie amplasate mai multe antene 5G decât 4G.

De aceea, unii români sunt convinși că radiaţiile emise de 5G vor fi mai mari decât cele 4G și astfel vor fi dăunătoare sănătăţii.

Comisia Europeană: Statele UE trebuie să își diversifice urgent furnizorii de echipamente pentru rețelele 5G

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să ia măsuri urgente pentru a diversifica lista de furniori de echipamente pentru rețelele 5G, a avertizat Comisia Europeană, pe 24 iulie.

Anunțul Comisiei este văzut ca o nouă încercare de a reduce din importanța gigantului chinez Huawei pe piața europeană, în contextul în care Statele Unite au făcut presiuni la adresa autorităților de la Bruxelles în acest sens, notează Reuters.

În luna noiembrie a anului trecut, Uniunea Europeană a fost de acord să înăsprească regulile pentru furnizorii de echipamente 5G pentru a reduce riscurile de securitate asociate cu aceste rețele.

Strategia europeană include reducerea dependenței statelor  și operatorilor de un singur furnizor. Pe piața europeană, Huawei concurează pe segmentul 5G cu Nokia și Ericsson.

Comisia Europeană notează că, deși au fost făcute progrese în această direcție, mai sunt necesare și alte măsuri pentru implementarea strategiei.