Comisia Europeană: Statele UE trebuie să își diversifice urgent furnizorii de echipamente pentru rețelele 5G

Redactor:
Andrei Vacaru
Comisia Europeană: Statele UE trebuie să își diversifice urgent furnizorii de echipamente pentru rețelele 5G
Comisia Europeană: Statele UE trebuie să își diversifice urgent furnizorii de echipamente pentru rețelele 5G. Sursa foto: Shutterstock

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să ia măsuri urgente pentru a diversifica lista de furniori de echipamente pentru rețelele 5G, a avertizat vineri Comisia Europeană.

Anunțul Comisiei este văzut ca o nouă încercare de a reduce din importanța gigantului chinez Huawei pe piața europeană, în contextul în care Statele Unite au făcut presiuni la adresa autorităților de la Bruxelles în acest sens, notează Reuters.

În luna noiembrie a anului trecut, Uniunea Europeană a fost de acord să înăsprească regulile pentru furnizorii de echipamente 5G pentru a reduce riscurile de securitate asociate cu aceste rețele.

Strategia europeană include reducerea dependenței statelor  și operatorilor de un singur furnizor. Pe piața europeană, Huawei concurează pe segmentul 5G cu Nokia și Ericsson.

Comisia Europeană notează că, deși au fost făcute progrese în această direcție, mai sunt necesare și alte măsuri pentru implementarea strategiei.

„Este nevoie să avansăm urgent pentru a reduce dependența de furnizorii cu risc, dar și pentru a reduce dependența la nivelul întregii Uniuni Europene. Au fost identificate aumite probleme în privința implementării strategiilor în cazul operatorilor, ca urmare a unor dificultăți tehnice sau operaționale”, arată Comisia Europeană, care adaugă că lipsa de interoperabilitate sau dimensiunile unora dintre statele membre reprezintă unele dintre problemele identificate.

Unele state europene deja au început să limiteze accesul Huawei

Marea Britanie a luat deja măsuri pentru limitarea accesului Huawei pe piața din Regat, iar Franța a anunțat și ea o decizie similară.

Statele Unite susțin că Huawei ar putea fi utilizată de către Guvernul chinez pentru spionaj, acuzații respinse atât de gigantul chinez, cât și de autoritățile de la Beijing.

Oficialii europeni susțin că renunțarea la furnizorii cu risc și costurile suplimentare nu vor încetini implementarea tehnologiei 5G în Uniunea Europeană, deoarece Ericsson și Nokia vor putea să acopere nevoile țărilor membre.

„Dacă analizăm situația la nivel mondial, Nokia și Ericsson dețin o mare parte a pieței în ceea ce privește contractele semnate în întreaga lume pentru dezvoltarea rețelelor 5G. Cele două companii au, împreună, peste 50%, chiar 60-65% din piață. Cred că cei doi furnizori europeni pot livra necesarul, atât pentru Europa, cât și pentru o mare parte a lumii”, a declarat un oficial de la Bruxelles.

Totodată, Comisia Europeană a făcut apel la 13 dintre statele membre să adopte urgent mecanismul de verificare a investițiilor străine directe, mecanism ce le permite statelor UE să intervină în cazul unor investiții străine în obiective strategice, mai ales atunci când sunt implicate companii deținute sau finanțate de stat.

Cum a venit îmbrăcată o profesoară la școală! Elevii și colegii de catedră au crezut...
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
FCSB – Argeș Pitești live video și live score! Vezi meciul gratuit. Probleme mari la...
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Culoarea care nu este prezentă pe niciun steag al vreunei țări. Care este explicația
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Cum a venit îmbrăcată o profesoară la școală! Elevii și colegii de catedră au crezut...
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
FCSB vs Pitești este live video și live score, cum poți vedea meciul gratuit
Explozie la metrou: Călătorii au fost evacuaţi - VIDEO
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide