Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei, despre Rusia: Cea mai bună reacție ar fi să nu ignorăm pericolul acțiunilor lui Putin

Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei, despre Rusia: Cea mai bună reacție ar fi să nu ignorăm pericolul acțiunilor lui Putin
Publicat: 04/04/2014, 17:45
Actualizat: 08/02/2019, 17:44

Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei-ministru al Finanțelor și fost președinte al Băncii Naționale, consideră că disputa Ucraina-Rusia e o problemă europeană și că ar fi o greșeală să fie ignorat pericolul reprezentat de acțiunile lui Putin, susținând ideea unor sancțiuni economice dure.

Într-un interviu acordat MEDIAFAX, Balcerowicz se pronunță în favoarea întăririi unității Occidentului și a unei Alianțe economice transatlantice.

„O lecție din ceea ce Putin a făcut este că Europa are mare nevoie de o politică energetică mai bine coordonată”, afirmă el.

Prof. Dr. Leszek Balcerowicz va veni în România, urmând să participe la „Conferința de Risc de Țară Coface 2014”, organizată de Coface și Agenția de presă Mediafax în 9 aprilie.

Balcerowicz este un renumit economist și politician, fiind considerat arhitectul reformelor inițiate în Polonia în 1989, după căderea comunismului. Având realizări remarcabile, el a fost o figură dominantă în dezvoltarea țării și în strategia economică a Poloniei în perioada 1989-2007. Ca vicepremier, Balcerowicz a contribuit la transformarea istorică a Poloniei prin trecerea de la economia centralizată la o economie de piață, îmbinând vastele sale cunoștințe în economie și științe sociale cu valorile filozofiei morale și politice.

Prezentăm prima parte din interviul pe care Leszek Balcerowicz l-a acordat Agenției de presă MEDIAFAX:

Reporter: Ce ar trebui să învețe Europa din conflictul Ucraina-Rusia?

Leszek Balcerowicz: Aceasta nu este doar o problemă a Ucrainei, ci este una europeană, dacă nu chiar globală, deoarece cred că pentru prima dată de când Saddam Hussein a invadat Kuweitul, avem de-a face cu o invazie a unei țări asupra alteia, cu încălcarea tuturor tratatelor. Dacă acest incident va fi perceput drept benefic de către agresori – adică Putin și aliații săi – atunci cred că lumea va fi mult mai puțin sigură, iar garanțiile oferite de Occident vor fi lipsite de valoare.

Așa că aceasta este o problemă globală și nu este doar în interesul Ucrainei și al Europei de Est, dar cred că este și în interesul Occidentului să ia măsuri astfel încât acest incident să nu fie perceput ca fiind benefic agresorului.

Reporter: Această criză ar putea genera o nouă criză economică mondială?

Leszek Balcerowicz: Nu poți preveni riscurile într-o astfel de situație și consider că riscul major ar fi să pretindem că nu s-a întâmplat nimic și să nu reacționăm cu măsuri care să-l descurajeze pe Putin. Dacă luăm aceste măsuri, atunci există riscul unor anumite reacții din partea Rusiei, iar acesta este un risc real, dar cred că este un risc mult mai mic decât acela de a ignora pericolul demersului lui Putin. Dacă vrei să întărești economia în perioade dificile, atunci accelerează reformele. Și fiecare țară necesită anumite reforme. Este valabil pentru Polonia, este valabil pentru România, este valabil pentru Franța, este valabil pentru Statele Unite etc.

Reporter: Deci cea mai bună reacție ar fi…

Leszek Balcerowicz: Cea mai bună reacție ar fi să nu ignorăm amenințarea. Și dacă ne temem de riposta economică a Rusiei, atunci să ne îmbunătățim politicile economice, pentru a întări economia. După cum am spus, fiecare țară are de făcut anumiți pași. Și, de asemenea, ceea ce este foarte important, este întărirea unității Occidentului – aceasta înseamnă Alianța Transatlantică între SUA și UE. Cred că ar trebui accelerate măsurile pentru crearea Alianței economice transatlantice. O lecție din ceea ce Putin a făcut este că Europa are mare nevoie de o politică energetică mai bine coordonată.

Reporter: Considerați că sancțiunile economice împotriva Rusiei sunt o opțiune corectă sau ar putea avea efect de bumerang?

Leszek Balcerowicz: Absența sancțiunilor economice sau a sancțiunilor economice serioase ar fi mult mai periculoasă decât aplicarea unor sancțiuni economice dure. Trebuie întotdeauna analizate opțiunile și riscurile. Repet: Nu ignorați această situație! Și trebuie avut în vedere că Produsul Intern Brut cumulat al Occidentului – Europa și Statele Unite – este de aproape 20 de ori mai mare decât al Rusiei. Rusia este o economie subdezvoltată, exporturile se bazează în proporție de peste 70% pe materii prime, în special petrol și gaze.

Reporter: Care credeți că vor fi statele cele mai afectate de această situație?

Leszek Balcerowicz: Depinde de riposta Rusiei la măsurile dure din partea Occidentului. Amintiți-vă că ei depind foarte mult de exporturile de petrol și gaze și că băncile lor sunt fragile!

Așa că nu știm ce vor face în replică la măsuri mai ferme din partea Occidentului. Oricum, în ceea ce privește riposta economică, opțiunile lor sunt limitate, pentru că ritmul de creștere economică e încetinit, PIB aproape stagnează, sectorul financiar este fragil, exporturile, așa cum am spus, sunt reprezentate majoritar de materii prime, iar ei trebuie să exporte pentru a obține bani.

Reporter: Țări precum Polonia și România s-ar putea trezi la mijloc, între Rusia și statele occidentale.

Leszek Balcerowicz: Aici nu vorbim despre măsuri luate de unul sau mai multe state individual, ci despre măsuri luate de UE, în ansamblu, și, chiar mai mult, de întreg Occidentul. Rolul nostru va fi atunci să acționăm în cadrul acestor structuri pentru a încerca să obținem răspunsuri decisive. Cred că liderii polonezi deja au făcut asta. Nu pot comenta în ceea ce privește România pentru că nu dețin suficiente informații.

Reporter: Unele țări sunt extrem de dependente de gazul rusesc și s-ar putea afla într-o situație dificilă.

Leszek Balcerowicz: Este adevărat, dar, repet, aceasta este o decizie strategică, ce implică anumite riscuri, iar eu sunt profund convins că riscul de a nu da o replică dură agresiunii ruse este, pe un termen ceva mai lung, mai mare decat acela de a riposta.

Mai mult, ca membru al UE, beneficiezi de protecție. Nu completă, dar dacă Rusia încearcă să agreseze anumite țări, riposta va veni din partea Uniunii Europene ca întreg, nu doar izolat din partea statelor care sunt afectate.

Prof. Dr. Leszek Balcerowicz se va afla la București, urmând să participe la „Conferința de Risc de Țară Coface 2014”, organizată de Coface și Agenția de presă Mediafax în 9 aprilie, de la ora 9.00, la Hotel Hilton.

„Conferința de Risc de Țară Coface 2014” este eveniment premium și s-a dezvoltat peste ani, devenind o tradiție și un eveniment de referință pentru mediul de afaceri. Ediția de anul acesta va beneficia de participarea a peste 300 de persoane, mai exact reprezentanți de top din cele mai mari companii românești, dar și multinaționale, experți în riscul de țară și specialiști din domeniul academic, bancar și investitori străini.

Printre lectorii deja confirmați se mai numără: Prof. Dr. Yves ZLOTOWSKI – Economist Șef Coface; Valentin LAZEA – Economist șef al Băncii Naționale din România, economiștii șefi ai celor mai importante bănci din România, miniștri, reprezentanți ai mediului de afaceri intern și internațional.

Pentru a participa la „Conferința de Risc de Țară Coface 2014” este necesară completarea formularului de înregistrare online, la adresa: http://mediafaxtalks.ro/risc-tara-coface/inregistrare.htm

Mai multe informații despre conferință pot fi aflate accesând website-ul evenimentului: http://mediafaxtalks.ro/risc-tara-coface/index.htm

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medicul unei femei de 114 ani spune ce am putea face cu toții pentru a...
Cutremurător! Celebrul actor a fost ucis în timp ce a încercat să oprească un jaf
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
O femeie care a ieșit la plimbare la marginea orașului a descoperit o comoară cu...
S-a elucidat misterul OZN-ului de pe pe fundul Mării Baltice. Ce au descoperit savanții: „Am...
Suferințele prin care a trecut soția lui Iosif Rotariu în ultimele luni: A ajuns să...
Cele mai căutate apartamente de către românii care vor să-și cumpere o locuință. Schimbări pe...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cum arată o biserică românească în Houston, America. Cât de frumoasă este clădirea! Românii se...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Ştefan Birtalan, dublu campion mondial şi cel mai bun handbalist al lumii timp de trei...
Descoperire MAJORĂ! Cei care fumează CANABIS sunt de 2 ori mai...
România a pierdut un înger. Marea DOAMNĂ s-a stins. A lăsat în urmă un gol...
3 zodii care trec foarte repede peste despărțire. Își găsesc alt partener imediat
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Vești bune pentru Radu Mazăre! Fostul primar al Constanței iese din închisoare după cinci ani
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Originea câmpului magnetic al Soarelui ar fi fost în sfârșit descoperită
×