Noi pași pentru proiectul „Green Energy Corridor”: Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria ar urma să înființeze o societate cu sediul la București

Publicat: 27/05/2024, 17:09
Actualizat: 28/05/2024, 12:11

Conducerea Companiei Națională de Transport al Energiei Electrice (CNTEE) Transelectrica S.A. și omologii desemnați la nivelul Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei au semnat, luni, la București, un Memorandum de Înțelegere prin care convin să depună eforturile necesare pentru a întreprinde demersurile privind înființarea unei societăți de tip Joint Venture, cu sediul în România. Acest eveniment vine în aplicarea Acordului între Guvernele privind Parteneriatul Strategic în domeniul Dezvoltării și Transportului Energiei Verzi – Proiectul „Green Energy Corridor”.

CNTEE Transelectrica SA și celelalte părți relevante desemnate la nivelul fiecărui stat, respectiv AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem și MVM Zrt., au semnat Memorandumul de înțelegere în cadrul unei ceremonii la care au participat Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei și Gabriel Andronache, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Transelectrica, deținută de stat, prin Secretariatul General Al Guvernului, în proporție de 58,68%, este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pieței, precum și pentru asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național. Compania operează Rețeaua Electrică de Transport a României – rețea de interes național și strategic – alcătuită din 81 de stații electrice de transformare și 8.931,6 kilometri de linii electrice aeriene, cu tensiuni de 220 kV și 400 kV.

Ce presupune acordul semnat

Societatea de tip Joint Venture pentru înființarea căreia a fost agreată demararea demersurilor de înființare, ar urma să asigure implementarea Proiectului „Green Energy Corridor”, în conformitate cu acordul între Guvernele statelor Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria.

Memorandumul semnat la București între Transelectrica, AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem și MVM Zrt., pune bazele cadrului general de înțelegere a celor patru părți relevante cu privire la inițierea procedurilor de înființare a societății de tip Joint Venture, cu condiția obținerii acordurilor statutare prealabile incidente fiecărei companii în parte, se arată în comunicatul companiei de stat.

Astfel, după ce se va stabili  informația adecvată completă având ca obiect noua societate de tip Joint Venture, Transelectrica SA urmează să convoace Adunarea generală a acționarilor pentru obținerea aprobării participării la capitalul social al acesteia.

„Green Energy Corridor” este un proiect ambițios convenit de guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei, cu susținerea Comisiei Europene, care va integra capacitatea regională de energie și va furniza energie electrică la prețuri competitive din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele actuale de tranziție energetică la nivelul Uniunii Europene.

Transelectrica, desemnată de Guvernul României în calitate de parte relevantă în acest proiect, colaborează îndeaproape cu celelalte părți relevante din statele partenere în vederea atingerii obiectivului acestui proiect extrem de complex, respectiv evaluarea potențialului de producere și schimburile de energie curată în zona Caucaz/Europa și proiectarea infrastructurii aferente, luând în considerare aspectele tehnice, economice și de reglementare.

Sursa foto: Transelectrica

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Analiza lui Traian Băsescu pentru prezidențiale. Ce s-ar întâmpla dacă Ciolacu și Ciucă ar fi...
Călin Geambașu și mama copilului său se plimbă prin instanțe de cinci ani, dar... 'Mă...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Oana Roman s-a săturat de singurătate şi a dat anunţ matrimonial: 'Caut...'
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
"Rămas bun, prieten drag! O bucată din mine s-a desprins". Lacrimi pentru Andrei, motociclistul de...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Marina Almășan, adevărul din spatele despărțirii de Victor Socaciu: „Personajul care ne tulburase liniștea a...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Echipamente obligatorii pe toate mașinile din România. Ce pățesc șoferii care nu le au?
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
Cel mai SĂRAC președinte din lume! Are SALARIUL de doar...
Devine obligatoriu în toată România. Ordinul intră peste tot în vigoare
Este vrajbă în toată regula la Antena 1. Două vedete, scandal monstru
Ce a urmat după ce un client i-a aruncat cu cafea în față vânzătoarei. Fata...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Cosmin din Casa Iubirii a fost descalificat! Vestea care i-a lăsat pe concurenți cu gura...
Imagini de colecție cu Ana-Maria Barnoschi de la cununia civilă!
BANCUL ZILEI. - Aseară m-am îmbătat crunt, nici nu mai stiu cum am ajuns acasă...
Calea Lactee ar fi intrat în coliziune cu ceva uriaș chiar în timpul existenței Pământului
×