LISTA SCUMPIRILOR de 1 aprilie. Pentru ce vor scoate românii mai mulți bani din buzunar

Redactor:
Elvira Gheoghiță
Redactor:
Loredana Voiculescu
Redactor:
Mădălina Chițu
LISTA SCUMPIRILOR de 1 aprilie. Pentru ce vor scoate românii mai mulți bani din buzunar
Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare de luni, 1 aprilie.

Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare începând din 1 aprilie. Luni se scumpesc țigările, ca urmare a devansării cu trei luni a calendarului de majorare a accizelor pentru țigarete, prețul mediu al unui pachet urmând să depășească 12 lei. Și berea va fi mai scumpă, pentru că acciza la bere va crește cu 10%, conform unei modificări de la începutul anului a Codului Fiscal .  

Tot de la 1 aprilie, și românii care solicită eliberarea a două tipuri de pașapoarte – cel simplu temporar și pașaportul electronic simplu cu valabilitatea de cinci ani – vor achita sume mai mari de la aceeași dată.

Luni intră în vigoare și sistemul de coplată la externare, ceea ce înseamnă că pacienții vor plăti, la ieșirea din spital, indiferent de durata spitalizării, o sumă cuprinsă între cinci și 10 lei.

În plus, de la 1 aprilie vor intra în vigoare și noile taxe la trecerea podurilor Giurgeni-Vadul Oii și Fetești-Cernavodă. 

Coplata la externare

Coplata la externare este prevăzută în Contractul cadru privind acordarea asistenței medicale în perioada 2013-2014, valoarea acesteia urmând să fie stabilită de către fiecare spital în parte, dar nu la mai puțin de cinci lei și nu mai mult de 10.

Altfel spus, pacienții vor plăti la externare, indiferent de durata spitalizării, între cinci și 10 lei. În București, unele spitale au stabilit coplata la 10 lei, printre acestea fiind Spitalul Floreasca, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență și Spitalul „Sf. Maria”.

Managerul Spitalului Cinic Floreasca, prof. Radu Macovei, a declarat, pentru Mediafax, că această sumă, fie și minimă, adică de cinci lei, nu va putea fi încasată de la oamenii cu venituri reduse. „Vom percepe 10 lei drept coplată, însă bolnavilor cu venituri reduse nu le vom putea cere nici măcar cinci lei”, a spus Macovei.

Sunt însă spitale unde, duminică, nu era stabilită valoarea coplății, motivul fiind legat tot pacienții fără venituri sau cu venituri foarte mici. În această situație se află, de pildă, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”.

Unii directori de spital nu cred despre coplată, chiar la valoarea ei maximă de zece lei, că ar putea aduce beneficii spitalelor. „Vor fi bani foarte puțini, cât să ajungă pentru cumpărarea chitanțierelor din care să rupem chitanță pacienților care dau coplata”, a declarat managerul unei unități sanitare.

În 21 martie, vicepreședintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre, a declarat că introducerea coplății la externare va genera frustrare printre pacienți, pentru că nu este însoțită de creșterea calității serviciilor medicale. „Va fi o taxă care va genera frustare printre pacienți, mai ales că nu este dublată de o creștere a valorii serviciilor medicale”, i-a spus Iulian Petre ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, la conferința MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema „Reforma în sănătate 2013-2014”.

Cu același prilej, Nicolăescu, a spus că speră ca „această coplată modestă”, care va fi plătită din 1 aprilie, să fie înțeleasă în scopul descurajării internărilor fictive, care consumă bani fără niciun fel de rațiune medicală, ci mercantilă.

Cu cât se scumpesc țigările

Fumătorii vor plăti mai mult pe un pachet de țigări, de la 1 aprilie. Țigările se vor scumpi din cauza majorării accizelor de la 79,19 euro la 81,78 euro pe 1.000 de țigarete.

Guvernul a decis să decaleze cu trei luni calendarul de creștere a accizelor la țigarete, astfel încât majorarea să fie aplicată în fiecare an de la 1 aprilie, nu de la 1 iulie cum a fost până în prezent.

Noile accize se vor aplica în perioada 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014 și vor genera încasări suplimentare la buget.

În prezent, prețul mediu al unui pachet de țigări este de 11,9347 lei și va putea ajunge la 12,32 lei, după majorarea accizelor.

Berea va costa mai mult

Tot de la 1 aprilie se scumpește și berea, pentru care accizele vor crește cu 10%, potrivit unei modificări a Codului Fiscal, aprobată de Guvern la începutul acestui an.

„De la 1 aprilie acciza la bere crește cu 10%. Dar încasările la buget nu vor crește cu 10%. O măsură similară s-a luat în Cehia, dar ulterior s-a revenit asupra deciziei, care nu a avut impactul estimat de autorități”, a declarat pentru gândul Romulus Dascălu, președintele patronatului Garant. 

Potrivit modificării Codului Fiscal, pentru bere va fi aplicată o acciză mai mare, de 0,8228 euro/hl/1 grad Plato (față de 0,748 euro) și de 0,473 euro/hl/1 grad Plato pentru producătorii independenți cu o capacitate de producție anuală ce nu depășește 200.000 de hectolitri (față de 0,43 euro în prezent).

Asociația Berarii României a avertizat, încă de la începutul anului, că majorarea accizei va duce la scumpiri și, implicit, la scăderea consumului și la reducerea veniturilor colectate la bugetul de stat.

Constantin Bratu, directorul general al asociația Berarii României, a declarat  că taxele colectate pentru bugetul de stat reprezintă aproximativ 45% din prețul unei beri.

Cât va costa un pașaport

De luni se scumpesc și pașapoartele. Direcția Generală de Pașapoarte a anunțat că două din tipurile de pașapoarte existente vor costa mai mult. 

Astfel, românii vor plăti mai mult pentru  pașaportul simplu temporar –  adică vor da 100 de lei față de 84 de lei – și pentru pașaportul electronic simplu cu valabilitatea de cinci ani – al cărui preț va fi de 270 lei față de 244 lei.

Pentru pașaportul electronic simplu pentru minori cu vârsta până la 6 ani, valabil trei ani, prețul rămâne același – 244 lei.

Taxa consulară, de 32 de lei, rămâne și ea neschimbată. Nici tariful suplimentar pentru eliberarea pașaportului simplu temporar, în valoare de 100 lei, nu se modifică.

Taxe de pod mai mari

De la 1 aprilie vor intra în vigoare și noile taxe la trecerea podurilor Giurgeni-Vadul Oii și Fetești-Cernavodă. Este vorba despre a doua etapă a majorării taxei de pod aplicate de CNADNR, prima fiind aplicată în februarie.

Astfel, taxa pentru traversarea podului Giurgeni-Vadul Oii va fi de 11 lei pentru autoturismele și vehiculele mai mici sau de 3,5 t,  26 lei pentru microbuze și  43 lei pentru autobuze.

Pentru podul Fetești-Cernavodă, autoturismele sau vehiculele mai mici de 3m5 tone vor plăti 13 lei drept taxă, microbuzele 47 lei și 64 lei pentru autobuze, autocare și vehicule de 12 tone sau mai mari.
 

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Loto 6 din 49 și Joker. Toate numerele și toți câștigătorii de la extragerea de...
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide