Marile companii, lovite în plin de criza pandemiei! Frânare puternică la Bursă (Analiză)

Publicat: 08 09. 2020, 09:45
Foto caracter ilustrativ: Pixabay.com

Cele 17 companii ale căror acțiuni intră în structura indicelui principal BET, cele mai lichide de la Bursa românească, au încheiat primul semestru din 2020, an marcat de pandemie, cu un profit net cumulat de 2,9 miliarde lei, în scădere abruptă cu 59% față de perioada similară a lui 2019.

Cifra de afaceri a companiilor amintite, ale căror acțiuni au o dinamică reprezentantivă pentru bursa românească, a scăzut cu 15%, la 27 miliarde lei, relevă datele analiștilor de la BT Capital Partners și Tradeville, furnizate ZF.

Din rândul celor 17 companii, trei au trecut pe pierderi în prima parte a lui 2020, cinci și-au diminuat profitul net de la 9% pentru Purcari la 56% pentru Petrom, iar celelalte nouă au raportat o profitabilitate mai mare, de la 9% pentru Conpet Ploiești la 448% pentru Transelectrica.

Sphera Group (SFG), Digi Communications (DIGI) și Fondul Proprietatea (FP) sunt cele trei companii care au raportat pierderi în prima jumătate a „anului pandemic”, față de un rezultat pozitiv net în aceeași perioadă a anului trecut.

Avertismentul lui Dăianu: Suntem în război. Criza nu se va termina nici în 2021

Criza nu se va termina nici în 2021. Suntem în război, economia fiind și ea o victimă, avertizează Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Dăianu afirmă că toate companiile prviate mari se vor restructura, vor concedia oameni și ne putem confrunta cu o destabilizare socială de amploare.

Natura acestui inamic al nostru este ceva încă misterios, operează insidios, se bizuie pe contagiozitate, spre deosebire de un război cald, cu avioane și tancuri, sau chiar spre deosebire de războiul hibrid, care se dă prin intermediul internetului. În acest război, pentru a învinge, pentru a nu avea un nou val, trebuie să respectăm niște reguli, a spus la Digi24 președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

„Bugetul public este în continuare puternic afectat. Avem distorsiuni nu numai legate de o structură a economiei, avem diferențe mari de competitivitate din diferențe de salarii dintre oameni, dar avem și un regim fiscal profund inechitabil prin faptul că el nu promovează transparența, șansele egale. Sunt contributori care sunt onești, dar sunt și contributori care sunt de cealaltă parte”, a declarat Daniel Dăianu.