Medicul ginecolog, ridicat de procurori pentru luare de mită, va fi cercetat în libertate

Publicat: 17 08. 2012, 19:28
Actualizat: 01 10. 2015, 12:58

Medicul Mircea Conea de la Maternitatea Bucur, prins în flagrant luând mită 700 de lei de la soțul unei femei căreia urma să-i facă o cezariană, va fi cercetat în libertate, a decis, vineri, Tribunalul București (TB), care a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Totodată, instanța a hotărât să nu dicteze nicio măsură restrictivă împotriva medicului, transmite Mediafax.

Decizia TB poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel București.

Mircea Conea a fost prins în flagrant, joi seară, în timp ce primea 700 de lei de la soțul unei femei pe care medicul urma să o opereze de cezariană, anterior acesta refuzând 300 de lei, pe motiv că suma este insuficientă, potrivit Parchetului Capitalei.

Procurorii Parchetului Tribunalului București au dispus, joi, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a lui Mircea Conea, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Sfântul Ioan – Secția Maternitatea Bucur.

Soțul femeii a sesizat anchetatorii prin intermediul liniei gratuite Telverde anticorupție 0800.806.806, reclamând că medicul Mircea Conea a condiționat efectuarea operației de cezariană de primirea unei sume de bani, s-a arătat într-un comunicat de vineri al Parchetului Capitalei.

Anterior sesizării, soțul femeii îi dăduse medicului Mircea Conea suma de 300 de lei, pe care acesta i-a restituit-o „pe motiv că este insuficientă, condiționând actul medical de primirea sumei de 700 de lei”, a precizat Parchetul Capitalei.

Cercetările în acest caz sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Anticorupție pentru Municipiul București.

Femeia care urma să fie operată de Conea a născut vineri, cu medicul ei curant, au declarat, pentru MEDIAFAX, apropiați ai ei. Mama și nou-născutul sunt în stare bună, potrivit acelorași surse.

Directorul Spitalului „Sfântul Ioan”, de care aparține Maternitatea Bucur, Alexandu Ciocâlteu, a declarat pentru MEDIAFAX că medicul Mircea Conea lucrează de 30 de ani în spital, are actele depuse pentru pensionare și are o suferință hepatică foarte gravă.

Managerul spitalului a mai spus că a aflat vineri dimineață că medicul Mircea Conea a fost reținut pentru luare de mită.

El a adăugat că nu i s-au mai adus la cunoștință până acum alte situații de acest fel.

În acest caz, managerului Spitalului „Sfântul Ioan” i s-a spus că există o sesizare potrivit căreia familia unei gravide i-ar fi dat lui Mircea Conea 300 de lei pentru o cezariană, iar acesta ar fi venit în salon și i-ar fi aruncat pe jos, spunând că pentru un avort prețul este de 700 de lei.

Colegiul Medicilor București s-a autosesizat în cazul medicului Mircea Conea de la Maternitatea Bucur, în prima ședință urmând să fie analizată oportunitatea transmiterii cauzei pentru analiză la Comisia de jurisdicție, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX președintele organizației, Ioan Lascăr.

„În condițiile în care cazul a devenit public, Colegiul Medicilor București se autosesizează, în sensul că va lua în discuție cazul acestui medic în prima ședință din septembrie a Biroului CMB. Biroul va analiza oportunitatea trimiterii acestui caz spre analiză Comisiei de jurisdicție a Colegiului Medicilor București”, a spus doctorul Ioan Lascăr.