Ministrul AUSTRIAC de Interne, acuzat de plagiatură de către experți: „A copiat pagini întregi, fără citate!”

Ministrul AUSTRIAC de Interne, acuzat de plagiatură de către experți: „A copiat pagini întregi, fără citate!”
Sursă Foto - Republica.ro
Publicat: 07/02/2023, 11:58

De-a lungul timpului, mai mulți politicieni austrieci au fost acuzați de plagiat, însă majoritatea au scăpat basma curată după ”investigațiile” aferente, în timp ce universitățile care le-au acordat diplomele i-au declarat nevinovați.

Acum, anchetele au fost oprite dar nu și criticile asupra acestor decizii, mai ales asupra scandaloasei mușamalizare a plagiatului ministrului Karner.

În cel mai recent caz, Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei a fost acuzat anul trecut de plagiat, însă încă nu există o declarație oficială din partea Universității din Viena care i-a acordat titlul de doctor în 1995.

Totuși, s-a putut sesiza o reacție rapidă la aceste acuzații, mai precis, a cercetătorului Stefan Weber, cel care a dezvăluit că ministrul a copiat în teza de doctorat.

Acesta a fost îndepărtat din cadrul proiectului pe care îl inițiase în cadrul ÖFG (Fundația Austriacă de Cercetare), ”Bună practică științifică în domeniul cercetării”, relatează sursa citată care amintește că, pe 4 octombrie 2022, oficialul a fost acuzat de plagiat la Universitatea din Viena.

Ce reacție a avut ministrul austriac

„Karner a copiat pagini întregi, fără citate!”, a transmis presei expertul în plagiat Stefan Weber, acuzând un „plagiat extins”.

Specialistul crede că aproape întreaga parte teoretică din doctoratul ministrului este copiată dintr-o lucrare a lui Alfred Kuss, într-un mod grosolan.

„Deși Kuss este menționat în bibliografie, blocuri întregi de text sunt preluate aproape ad litteram, fără ca acest lucru să fie precizat”, a afirmat cercetătorul pentru publicația Der Standard care expune și dovezile înaintate de Weber.

Ministrul austriac afișează însă indiferență la aceste argumente, potrivit Defapt.ro.

„Întreaga lucrare a fost scrisă în conformitate cu bunele practici științifice, cu toată priceperea și buna credință”, a declarat acesta pentru Der Standard, afirmând că activitatea de cercetare a fost „intensă” iar redactarea lucrării, „minuțioasă”.

Mulțumit de lucrarea sa, Karner susține că procedurile urmate au fost „conform standardelor științifice aplicabile și posibilităților tehnice ale vremii” și a anunțat că va aștepta „cu mult calm” orice investigație.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase