Ministrul Justiției nu exclude o amnistie: Când ai spațiu insuficient, ori construiești o casă, ori dai afară

Publicat: 10 01. 2017, 09:20
Actualizat: 28 09. 2018, 05:10

„Nu am discutat punctual despre o astfel de lege. Un punct de vedere e al lor, l-am văzut afișat. Din punctul meu de vedere o astfel de lege poate fi discutată. Trebuie să spunem foarte clar, când ai spațiu insufiecient ai două soluții: ori construiești o casă, ori dai pe cineva afară”, a declarat Florin Iordache.

În ceea ce privește construcția de noi penitenciare, ministrul a declarat: „Din câte știu, există o soluție pilot. Am discutat cu colegii, e o soluție. Dar o construcție se poate finaliza în minim cinci ani. Din datele mele, s-ar putea construi două penitenciare. Cu un grad de ocupare de 144%, construcția de două penitenciare nu rezolvă. Dar voi continua consultările cu cei implicați în actul de justiție. Concluzia de la care plec azi e că avem nevoie de o lege clară, pe înțelesul tuturor și, cu sprijinul celor implicați, acesta e scopul meu, să avem o legislație clară și coerentă”.

Florin Iordache, ministrul Justiției, a avut luni discuții cu șefii de parchete și cu directorul ANP despre bugetul instituțiilor și despre proiecte de legi.

„Am avut întâlnire cu procurorul general, împreuna cu adjuncții, cu structurile din subordine, DNA și DIICOT. M-am întâlnit cu reprezentanți de la Registrul Comerțului, Autoritatea pentru Cetățenie. Discuțiile au fost calate cu toți pe două teme. Pe de o parte, construcția bugetului, astfel încât, când vom intra în dezbarere în Parlament, după 20 ianuarie, să avem un buget corespunzător pentru aceste instituții. Dialogul va continua și mâine. A doua discuție a fost calată pe proiecte și modificări legislative. S-a constatat că multe legi controversate au prevederi diferite în legi diferite, astfel încât am hotărât să înființăm o comisie interministerială cu reprezentanți ai Parchetului General, ai CSM, Ministerului Justișiei, ai instanței supreme, ai Ministerului Finanțelor, Ministerul Administrației și ai mediului academic. (..) În primul rând am dsicutat de legile justiției, adoptate de vechiul CSM. Una dintre problemele ridicate de noul CSM a fost că mai trebuie consultare și că nu corespunde cerințelor actuale. Discuții despre codurile penale care au dispoziții care nu au fost puse în concordanță cu deciziile CCR”, a mai spus ministrul Justiției.