Monica Anisie, despre tabletele și laptopurile care vor ajunge la elevii defavorizați: ”Am pus termenul limită 10 septembrie”

Publicat: 15 07. 2020, 12:44
Actualizat: 15 07. 2020, 12:47
Ministrul Educaţiei şi Cercetării (MEC), Monica Anisie

Potrivit ministrului Educației și Cercetării, 250.000 de tablete și laptopuri ar trebui să ajungă în posesia elevilor defavorizați, cei care nu au acces la tehnologie pentru a-și desfășura, online, orele de curs.

Monica Anisie a declarat că a fost elaborat deja un caiet de sarcini, iar o informație foarte importantă este aceea că tabletele și laptopurile respective ar trebui să ajungă în unitățile de învățământ până pe data de 10 septembrie. Totuși, trebuie știut că achiziția celor 250.000 de laptopuri și tablete nu este făcută de Ministerul Educației. Și, cu siguranță, vor apărea și unele semne de întrebare firești, ținând cont că, dacă există 250.000 de gospodării defavorizate, în fiecare dintre ele trăiesc mai mulți copii, nu numai unul singur, astfel că nu toți vor avea acces la tehnologie. Fără a mai discuta și un alt aspect. Încă există gospodării care nu au curent electric în România.

Fundaţia World Vision a organizat o dezbatere online, iar Monica Anisie a oferit precizările necesare în legătură cu acest subiect, menționând – totuși – și că România ”nu a fost pregătită pentru educația online”.

„Ministerul Educaţiei a elaborat caietul de sarcini şi acolo avem ca termen pentru a ajunge în unităţile de învăţământ 10 septembrie. Dar, după cum bine se ştie, nu Ministerul Educaţiei realizează această achiziţie. Noi ca Minister al Educaţiei, am pus termenul limită 10 septembrie”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, potrivit agerpres.ro.

Monica Anisie: ”Toate deciziile vor ţine cont de recomandările Ministerului Sănătăţii şi de situaţia epidemiologică”

În timpul acestei dezbateri online a fost abordat și subiectul ”descentralizării formulei în care vor învăța elevii” – totul plecând de la faptul că situația epidemiologică generată de criza noului coronavirus este diferită de la o zonă la alta, de la un județ la altul sau de la o localitate la alta.

Monica Anisie nu exclude această eventuală descentralizare, precizând că ”este luată în calcul”.

”Se ia în calcul şi astfel de variantă, să descentralizăm decizia, chiar mergând până la nivelul unităţilor de învăţământ”, spune ministrul Educației și Cercetării, însă adaugă că toate deciziile care vor fi luate depind, în mod direct, de recomandarile făcute de reprezentanții Ministerului Sănătății și, bineînțeles, de situația epidemiologică de la momentul resepctiv.

”Vreau să punctez faptul că toate deciziile pe care le vom lua la nivelul Ministerului Educaţiei sau la nivelul Grupului interministerial vor ţine cont de recomandările Ministerului Sănătăţii şi de situaţia epidemiologică”

Monica Anisie

”De aceea aşteptăm din partea Ministerului Sănătăţii normele sanitare pe care trebuie să le respecte colegii în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în instituţiile din învăţământul universitar şi în momentul în care acestea vor fi transmise către Grupul de lucru de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii putem să luăm şi anumite decizii, dar până la momentul acela nu putem să spunem că avem o decizie luată. Avem conturate trei scenarii”, a mai declarat Monica Anisie.