MONITORIZARE. Decizie controversată luată de deputați. Pentru StopCovid, cercetătorii francezi au apelat la tehnologia bluetooth a telefonului

Publicat: 28 05. 2020, 09:21
Actualizat: 28 05. 2020, 09:24
IGSU, despre mesajele RO-ALERT: A fost transmisă o singură avertizare. În cazul telefoanelor cu un anumit sistem de operare se primește repetitiv. Mesajul va fi primit din trei în trei ore, până se termină valabilitatea / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Chiar dacă ridică semne de întrebare în ceea ce privește respectarea libertăților individuale, în urma unei dezbateri din Adunarea Națională, deputații din Hexagon au luat o decizie controversată și au votat miercuri, 27 mai 2020, în favoarea utilizării „StopCovid”.

Sufragiile date nu obligă cu nimic Guvernul de la Paris. Executivul din Hexagon a susţinut în mod constant caracterul „voluntar”, „anonim” şi „temporar” al acestei aplicaţii.

Potrivit dezvoltatorilor, această aplicație pentru telefoanele inteligente este menită să ajute în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 prin trasarea digitală a contacților, precizează AFP.

Bazată pe un demers voluntar, odată instalată, această aplicație îi va alerta automat pe toţi utilizatorii care au avut un „contact prelungit” recent cu o persoană testată pozitiv la noul coronavirus, la mai puţin de un metru şi care a durat mai mult de 15 minute, pentru a se testa la rândul lor.

StopCovid se bazează pe tehnologia bluetooth a telefonului. Aceasta permite dispozitivelor electronice să dialogheze pe distanţe scurte, nu și la nivel de geolocație.

Liber la instalare

Marţi, 26 mai 2020, Comisia naţională franceză pentru informatică şi libertăţi a dat undă verde noii aplicaţii.

Forul citat estimează că StopCovid respectă legislaţia referitoare la viaţa privată. Membrii comisiei solicită însă o evaluare regulată şi o informare detaliată pentru utilizatori.

Mai multe organizaţii de apărare a libertăţilor civile în Franţa au luat poziţie împotriva utilizării aplicaţiei.

Spre deosebire de alte ţări, Executivul de la Paris a ales să nu recurgă la soluţiile giganţilor americani ai tehnologiei Google şi Apple şi să folosească un instrument dezvoltat de cercetătorii de la INRIA – Institutul francez de cercetare în informatică.

Eficiență

Extremiștii din Parlamentul francez deja critică demersul. Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de extremă stânga La France Insoumise, a declarat că StopCovid ar fi ineficient, deoarece 50 până la 60% dintre francezi trebuie să-și instaleze aplicația.

De asemenea, el a precizat că StopCovid ar fi ineficient din cauză că 25% dintre francezi nu au un smartphone.

Urmărirea contacților folosind tehnologia Bluetooth este încă un teritoriu necunoscut.

Una dintre problemele semnalate este că pe platforma iOS, aplicația trebuie lăsată deschisă pentru a activa Bluetooth.