Nicolăescu: Cei cu reședință în străinătate nu pot fi pe listele permanente, chiar dacă au buletin

Publicat: 20 08. 2012, 19:44
Actualizat: 28 09. 2018, 00:30

Președintele interimar al PNL București, Eugen Nicolăescu, a susținut, luni, într-o conferință de presă, că un român care are drept de ședere sau reședința în străinătate nu are ce să caute pe listele electorale permanente, chiar dacă are buletin în România.

Solicitat să comenteze declarațiile premierului Victor Ponta, care a vorbit de existența a peste trei milioane de români cu drept de ședere în străinătate, din care aproximativ 470.000 au domiciliul în străinătate și întrebat dacă, în consecință, se pune problema scoaterii de pe listele electorale permanente a celor care au drept de ședere, dar nu și domiciliul în străinătate, Nicolăescu a precizat că românii care au drept de ședere în străinătate nu se regăsesc pe teritoriul României și nu au ce căuta pe liste.

„Cel care are drept de ședere în străinătate nu se găsește pe teritorului României. Cum să fie în lista electorală permanentă? Scuzați-mă, vă rog, putem să interpretăm cum dorim noi. Un om nu poate să fie în același loc, în același timp. În două sau în trei locuri nu are cum să fie. Dacă s-a hotărât să-și facă reședința în Spania, stă în Spania. Are, dacă vreți, un buletin în continuare în România, dar el nu locuiește în România. Ce să caute pe lista electorală permanentă din comuna nu-știu-care?”, a spus Nicolăescu.

El a catalogat drept o „absurditate” sau o „chestie anormală” faptul ca românii care nu locuiesc în România să figureze pe listele electorale permanente și a adus în discuție revizuirea legislației în legătură cu acest lucru.

„Vă dați seama că este o absurditate, că este o chestie anormală? Poate că noi avem legislația nepusă la punct și trebuie să o revizuim – și acest lucru va trebui să-l vedem în perioada următoare – dar judecând logic, judecând de bun simț, nu mai mult, asta este realitatea și ca atare trebuie să o ducem acolo unde îi e locul, la normalitate”, a spus Nicolăescu.