Noile măsuri în pandemie: Carantină de noapte pentru nevaccinați, toate școlile închise. Ce alte restricții a anunțat președintele și de când se aplică

Publicat: 20 10. 2021, 19:42
Actualizat: 20 10. 2021, 19:46
Noile măsuri în pandemie / Sursă Foto: Administrația prezidențială

În cadrul unei declarații de presă susținute miercuri seara după ședința cu autoritățile, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre noile măsuri restrictive care vor fi impuse pe teritoriul României începând de luni. 

Potrivit șefului statului, măsurile vor fi hotărâte de autorități „cel târziu vineri”, însă vor intra în vigoare începând de luni.

„Vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție este vaccinarea. Știu că sunt mulți care vă spun că nu e așa. În vestul Europei, unde oamenii s-au vaccinat în masă – 70-80% s-au vaccinat – lumea s-a relaxat. La noi, unde lumea e reticentă, sunt sute de decese în fiecare zi și zeci de mii de oameni se infectează zilnic. Dacă vreți să nu ajungeți la spital, vaccinați-vă” Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinați este că scăpați de boală și noi ca societate scăpăm de această pandemie”, a afirmat președintele Klaus Iohannis după întâlnirea avută la Cotroceni cu premierul demis Florin Cîțu și responsabilii în combaterea pandemiei.

„Până atunci este nevoie de restricții prin care putem avea grijă de cei mai vulnerabili”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Ce se va întâmpla cu școlile

Președintele vorbit la modul general despre măsurile restrictive care vor fi luate de autorități și a căror aplicare va începe de luni, 25 octombrie.

„Școlile sunt cele mai vulnerabile prin elevi și profesorii care se îmbolnăvesc. De luni, ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis astăzi ca acestă vacanță să fie valabilă și pentru gimnaziu și liceu, nu doar pentru ciclul primar”, a anunțat șeful statului.

Masca devine obligatorie

Începând de luni, masca devine obligatorie „peste tot și în interior și în exterior și la școală și la cinematograf. Este regretabil, dar de luni trebuie să instituim restricții”, a spus Klaus Iohannis.

Cel târziu vineri, guvernul va decide ce restricții intră în vigoare după ce CNSU și experții în materie vor stabili aceste norme și le vor transpune și în limbaj juridic, a adăugat el.

Astfel, va fi restricționată circulația noaptea, mai puțin pentru cei vaccinați și pentru cei care prezintă, în baza legitimației de serviciu, dovada că lucrează în tura de noapte.

În timpul zilei, accesul va fi permis doar cu certificatul verde, în timp ce cei nevaccinați vor avea o seamă de restricții, care vor fi anunțate cel târziu vineri.