ORDONANȚĂ MILITARĂ NR. 3. Virusolog la Universitatea din București: Restricţiile suplimentare pentru vârstnici sunt evident o EXAGERARE discriminatorie! Să impui un interval orar al ieşirilor din casă este ABERANT!

Publicat: 25 03. 2020, 11:03
Actualizat: 07 04. 2021, 02:52

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu consideră că măsurile anunțate de autorități pentru reducerea circulației persoanelor cu vârste de peste 65 de ani sunt, în mod evident, o exagerare.

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu, cadru didactic al Departamentului de Botanică şi Microbiologie al Facultății de Biologie a Universității București, profesor titular al disciplinelor Microbiologie generală, Imunobiologie, Imunologie clinică și Virologie medicală, autorul a numeroase studii cunoscute la nivel internațional. Doctor în Științe Biologice, a răspuns, pentru Gândul.ro, la întrebările declanșate de emiterea Ordonanței Militare nr. 3 privind măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, care vizează limitarea circulației persoanelor de peste 65 de ani.

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu a realizat câteva articole, pe platforma online a Universității București, privind un istoric al pandemiilor: de la variolă, la noul tip de coronavirus , dar și despre „COVID-19: contagiozitate, mutații și memorie imunitară”. Conform prof. univ. dr. Grigore Mihăescu, „ COVID-19, agentul celei mai mari pandemii din ultimii 100 de ani, a provocat până acum (18 martie, data publicării – n.r.) peste 6000 de decese, o stare de îngrijorare globală fără precedent şi schimbarea fundamentală a planurilor noastre, sociale şi individuale, cel puţin pentru viitorul imediat”.

Care este opinia dumneavoastră privind eficiența măsurilor anunțate de autorități – carantina pentru persoanele de peste 65 de ani – în limitarea răspândirii COVID-19?

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu: Nu vreau să vă dezamăgesc, nici pe D-voastră şi nici pe cei care eventual ar lua cunoştinţă de comentariul meu! Eu am sărit bine de 70 şi aş putea fi bănuit de subiectivism! Desigur, vârstnicii, în general, sunt grupul major de risc pentru toată gama de patologii, de la banala răceală comună, trecând prin patologia cardiovasculară, până la neoplaziile de prostată (la bărbaţi)! Restricţiile suplimentare care îi vizează pe vârstnici sunt, în mod evident, o EXAGERARE discriminatorie! Să impui un interval orar al ieşirilor din casă este ABERANT! Lasă-i să-şi aleagă singuri momentul prielnic al ieşirii! Eu i-aş sfătui, nu numai pe vârstinici, să poarte o BOTNIŢĂ protectoare (ca în romanul DESCULŢ al lui Z. Stancu), confecţionată în casă, pt că virusul se transmite prin aerosolii purtaţi de curenţii de aer!

Când va fi, din punctul dvs de vedere, vârful epidemiologic și când vă așteptați să se încheie pandemia?

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu: La întrebarea duratei pandemiei este greu de dat un răspuns, chiar şi de către cei mai avizaţi epidemiologi! O epidemie începe brusc, are o durată de 6-8 săpt, apoi intensitatea diminuează! Ăsta e modelul clasic al evoluţiei în timp, dar aici este vorba de un VIRUS NOU, rezultat printr-un proces de recombinare între moleculele genomice (ARN) a 2 virusuri, posibil din familia CORONA, dar nu în mod obligatoriu! Fiind nou, cel puţin din punct de vedere genetic, orice prognoză este hazardată!