Peste 150 de persoane urmărite și 39 de mașini au fost găsite în România și în state Schengen

Publicat: 09 02. 2014, 12:59
Actualizat: 03 02. 2019, 01:10

Peste 150 de persoane date în urmărire, ale căror semnalmente au fost introduse în Sistemul Informatic Schengen și 39 de mașini căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în anchete au fost găsite în ultima săptămână, informează, duminică, Poliția Română.

În perioada 1-7 februarie, 151 de persoane și 39 de autovehicule care fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen (SIS) au fost identificate de polițiștii români și străini, în urma cooperării prin Biroul SIRENE, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Polițiștii români au găsit 78 de persoane, dintre care 70 erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară și opt aveau emise pe numele lor mandate europene de arestare.

Totodată, în România au fost găsite 36 de autoturisme căutate de țări Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul unor proceduri penale.

Autoritățile străine au identificat pe teritoriul lor 73 de persoane căutate de polițiștii români. Dintre acestea, 51 erau urmărite în baza unor mandate europene de arestare și 22 erau căutate pentru a participa la o procedură judiciară.

De asemenea, în statele Schengen au fost găsite trei autovehicule semnalate de autoritățile române pentru a fi indisponibilizate sau pentru a fi folosite ca probe în cursul procedurilor penale.

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informațiilor de către autoritățile române și schimbului de date între acestea și SIS, sistemul comun european de urmărire polițienească transfrontalieră, un element determinant pentru procesul de aderare a României la spațiul Schengen.

Acesta conține date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele și informațiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obținute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.