PIAȚA UNIVERSITĂȚII nu va deveni „agora civică”. Consilierii PDL au respins proiectul: „Se poate găsi un alt loc pentru aceste evenimente, ca Parcul Tineretului sau Parcul Izvor”

Redactor:
Laura Holban
PIAȚA UNIVERSITĂȚII nu va deveni „agora civică”. Consilierii PDL au respins proiectul: „Se poate găsi un alt loc pentru aceste evenimente, ca Parcul Tineretului sau Parcul Izvor”
Consilierii generali au respins astăzi proiectul de hotărâre prin care se cerea transformarea pieții Universității în „agora civica", un loc în care cetățenii să-și poată exprima liber părerile.

Consilierii generali au respins astăzi proiectul de hotărâre prin care se cerea transformarea pieții Universității în „agora civică”, un loc în care cetățenii să-și poată exprima liber părerile. Proiectul, pus pe ordinea de zi de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost respins de majoritatea consilierilor PDL care consideră că un astfel de gest ar încuraja protestele fără autorizație și ar produce viitoare conflicte și blocaje în trafic.

Un alt motiv care s-a adus a fost invocarea legii 60/1991 prin care se interzice organizarea și desfășurarea de astfel de adunări publice în apropierea gurilor de metrou, a spitalelor etc. „Se poate găsi un alt loc pentru aceste evenimente, precum Parcul Tineretului sau Parcul Izvor”, a declarat Călin Murg, președintele de ședință al CGMB și consilier PDL, potrivit Hotnews.

Punctul de vedere al PDL-iștilor a fost susținut și de prefectul de București, Cristian Atănăsoaei. „Dincolo de patimile pe care le-a stârnit acest proiect de lege, trebuie să se țină cont de Legea 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice. Articolul 5 din această lege interzice desfășurarea acestor întâlniri în apropierea gurilor de metrou, a spitalelor etc. De asemenea, proiectul nu a stat în dezbatere publică, deci nu întrunește prevederile legale”, a susținut Atănăsoaei.

Răspunsul consilierilor locali nu este o surpriză pentru reprezentantul Asociației ProDemocrația, Septimius Pârvu, care susține că proiectul a părut din start să fie unul controversat. „Simplul fapt că acest proiect a fost discutat în Consiliu o oră și jumătate este un prim pas. Noi vrem să creăm un spațiu în care oamenii să-și spună părerea, să se facă dezbateri publice. Nu vrem să aducem oamenii în stradă să facă scandal. De asemenea, faptul că Piața Universității va deveni agora nu înseamnă că nu va mai fi nevoie de autorizație pentru proteste, ci că se va obține mai ușor”, a completat Pârvu.

Inchide