Președintele Agenției pentru Achiziții Publice: „Un sfert dintre contractele din spitale sunt puse sub semnul întrebării”

Publicat: 06 12. 2016, 11:52
Actualizat: 09 02. 2017, 11:55

„În general este vorba despre lipsa de capacitate administrativă și de lipsa de profesionalism a celor care lucrează în domeniul achizițiilor publice. Astăzi sunt necesare doar 40 de ore de curs ca să devii specialist în achiziții publice, iar 80% dintre acești experți se califică la locul de muncă. Prin noua legislație calificările se vor obține pe trei nivele, iar pentru a intra în această meserie va trebui să treci cel puțin două luni pe la școală. Însă, nu este vorba doar de lipsă de profesionalism. Au fost și fapte săvârșite cu intenție”, a declarat marți Bogdan Pușcaș, președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP).

Acesta a spus că printre principalele nereguli constatate de ANAP au fost legate de divizarea contractelor sub praguri astfel încât acestea să fie atribuite direct, dar și nereguli în achizițiile curente, de la materiale sanitare, la mobilă. „În domeniul sănătății un sfert dintre contractele din spitale sunt puse sub semnul întrebării”, a afirmat președintele ANAP.