PREVIZIUNI SUMBRE. Demografia Europei, în declin! România, pe lista statelor UE cu scădere constantă a populației în următorii 50 de ani – DOCUMENT

Publicat: 19 06. 2020, 15:14
Actualizat: 19 06. 2020, 15:16
Demografia Europei, în declin! România, pe lista statelor UE cu scădere constantă a populației în următorii 50 de ani / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Europa se află în declin demografic și se estimează că în anul 20170 vechiul continent va susține doar 4% din populația întregului glob, potrivit unui raport întocmit de Comisia Europeană.

Se pare că în Europa vor trăi în 2070 mai puțin de 4% din locuitorii planetei, față de 6% în acest an și 12% în 1960, arată primul raport al Comisiei Europene privind impactul schimbărilor demografice.

De asemenea, în studi use mai arată că încă din 2012 în UE numărul deceselor l-a depășit pe cel al nașterilor iar fără o migrație netă pozitivă, populația Europei va continua să scadă până în 2070 până la pragul de 424 milioane de locuitori (fără Marea Britanie).

România, pe lista țărilor aflate într-un declin demografic accentuat

Declinul demografic accentat este preconizat în nouă țări, majoritatea din Europa Centrală și de Est: România, Bulgaria, Grecia, Croația, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria și Polonia.

Demografia Europei, în declin! România, pe lista statelor UE cu scădere constantă a populației în următorii 50 de ani

Mediul rural, cel mai afectat de tendința de depopulare

Studiul mai arată că următorii 50 de ani vor accentua tendința de depopulare în mediul rural și creștere a aglomerațiilor urbane în toată Europa.

În unele state se preconizează o creștere a populației până în 2017: Danemarca, Irlanda, Cipru, Luzxxemburg, Malta și Suedia. În altele, este estimată o creștere a cetățenilor, dar și un declin ulterior: Belgia, Cehia, Estonia, Spania, Franța, Germania, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia și Finlanda.

Vârsta medie, destul de înaintată

De asemenea, nordul România se află pe lista statelor în care vârsta medie se situează fie la peste 50 de ani, fie la mai puțin de 42,5 ani, în funcție de regiunea geografică. Alături de țara noastră, se mai află și Luxemburg, Cipru, Irlanda, sudul Spaniei, Polonia, Slovacia și sudul Suediei.

Raportul prezintă, de asemenea, tendințele demografice pe termen lung din regiunile Europei: speranță de viață mai mare, rate mai scăzute ale natalității, societăți în curs de îmbătrânire, gospodării de dimensiuni mai reduse și creșterea urbanizării.

Demografia Europei, în declin! România, pe lista statelor UE cu scădere constantă a populației în următorii 50 de ani

Raport despre impactul schimbărilor demografice – Comisia Europeană by Gandul.info on Scribd