Putem să refolosim o mască medicală? Miturile sunt demontate de medici

Publicat: 14 11. 2020, 19:47
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay.com

OMS a reiterat faptul că măștile medicale sunt de unică folosință, după ce s-a vehiculat că ar putea fi refolosite.

Există anumite proceduri de decontaminare, dar nimic nu este sigur, scrie AFP, citat de News.ro.

Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a validat un proces de decontaminare a măștilor N95 (pentru personalul medical, echivalente FFP2), prin utilizarea peroxidului de hirdogen. De asemenea, expunerea la temperaturi mari și iradierea cu ultraviolete sunt alte două metode de sterilizare a măștilor.

Cei de la Adios Corona susțin însă că masca medicală poate fi decontaminată prin „metoda plicului” – se pune într-un plic de hârtie, timp de șapte zile, apoi poate fi refolosită. „Virusurile mor după șapte zile”, susține cercetătorul Denis Corpet.

Un alt cercetător mizează pe metoda temperaturii ridicate – 70-75 grade Celsius pentru a ucide virusul Covid.

Spălarea cu detergent este COMPLET INTERZISĂ, avertizează cercetătorii, deoarece nu folosește la sterilizarea măștilor.

Pe de altă parte, autoritățile NU RECOMANDĂ reutilizarea măștilor! „Sunt de unică folosință, aruncați-le la gunoi după folosire!”, avertizează „DSP”-ul din Franța.

„Crimă la adresa personalului medical” la spitalul „Victor Babeș” din Timișoara: Peste 14.000 de măști FFP3 false livrate de firme din România: „Le picau filtrele”

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, aflat în prima linie în lupta cu COVID-19, a primit peste 14.500 de măști FFP 3 false. Personalul medical a descoperit că se dezlipeau filtrele. Managerul spitalului, Cristian Oancea spune că, dintr-un lot de 25.000 de măști cumpărate de la trei firme din România, cel puțin două treimi erau neconforme. Este „o crimă la adresa personalului medical”, s-a indignat Oancea.

Asociație: Din cinci măști purtate de români, una este fashion. „Nu ne protejează de Covid-19”

Asociația Pro Consumator avertizează asupra faptului că măștile fashion nu ar fi  eficiente în lupta împotriva coronavirusului. Asociația precizează că un studiu arată că din cinci măști purtate de români, una este fashion, care este mai degrabă utilă împotriva inhalării prafului sau a polenului.