RĂSPUNSURI. Pierd sau nu examenele naționale elevii care au temperatură mai mare de 37,3? Horațiu Moldovan: Anumite măsuri de prudență devin obligatorii

Publicat: 25 05. 2020, 09:27
Actualizat: 06 04. 2021, 22:48
Horațiu Moldovan:

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horațiu Moldovan susține că metodele de verificare și de distanțare în contextul exemenelor din această vară sunt absolut necesare. În ultima perioadă în spațiul public a apărut întrebarea: „Ce se întâmplă dacă elevul are temperatura mai mare decât limita normală?” Horațiu Moldovan a explicat că abordările în această situație sunt încă în discuție, însă acesta consideră că un cadru medical va trebui să consulte elevii cu temperatură mai mare și să stabilească dacă aceștia sunt apți să dea un examen.

Horațiu Moldovan susține că, în principiu, un elev care este bolnav nu poate susține un examen. Pentru a constata dacă temperatura ridicată reprezintă un semnal al îmbolnăvirii, Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii este de părere că în  fiecare unitate de învățământ treuie să existe și specialiști medicali care să dea un verdict asupra stării de sănătate a elevilor.

Horațiu Moldovan susține că o abordare de luat în calcul este existența unor săli speciale în care vor da examene elevii cu febră mai mare decât limita normală, dacă starea de sănătate le permite.

Horațiu Moldovan: „În principiu, un copil bolnav nu poate da examen”

Dacă e vorba de un copil bolnav, iar temperatura corpului indică mai mult decât o emoție putenrică, atunci acesta nu ar trebui să dea examen, spune Horațiu Moldovan.

„E un fapt că a aduce copiii la examen înseamnă a crea o comunitate cu risc epidemiologic. Ca atare, anumite măsuri de prudență și în această situație devin obligatorii. Distanțarea socială, triajul epidemiologic, printre măsuri. Se va lua și tempereatura. A impune o barieră 37,3 creează o angoasă. Actul normativ nu l-am definitivat. Suntem doar în discuție. În principiu, un copil bolnav nu poate da examen. Noțiunea de om suferind e mai complexă decât măsurarea temperaturii. Unitățile de învățământ trebuie să aibă posibilități medicale ca acești copii subfebrili să fie consultași cineva care să vadă dacă sunt bolnavi. Dacă e vorba de un copil bolnav nu ar trebui să dea examen. Avem în vedere orice abordare. O altă abordare e ca acești copii să dea examenul într-o altă sală, dacă starea sănătății lor le permite”, a declarat Horațiu Moldovan la Antena3.