Războiul euro-dolar face prima victimă în România. Cu cât se scumpește benzina

Războiul euro-dolar face prima victimă  în România. Cu cât se scumpește benzina
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 25/04/2012, 11:04

Deprecierea leului față de dolar se vede imediat lapompă

Chiar dacă ar putea scăpa de creșterea ratelor la creditele îneuro, românii nu au cum să evite scumpirea celor în dolari și niciscumpirea produselor care sunt calculate în funcție de cursulleu-dolar. „Ne influențează în primul rând prin faptul că dolarulse întărește, ceea ce va afecta vizibil costurile importurilorenergetice, de combustibili și de gaze naturale. În ceea ceprivește cursul sau dobânzile, efectele deprecierii monedei uniceeuropene sunt destul de restrânse în momentul de față”, a declaratpentru Gândul IonuțDumitru, economist șef Raiffeisen Bank.

În timp ce cursul dintre leu și euro depinde mai mult depolitica BNR decât de piață, după cum susțin unii dealerii români,raportul dintre dolar și moneda noastră națională este liber. De laînceputul anului până acum leul a pierdut 15,7% față de dolar,cursul crescând de la 2,9401 la 3,4018 lei pentru un dolar. Doar înultima lună leul s-a depreciat cu 11,2% față de moneda americană.Întărirea dolarului față de leu s-a resimțit, pe loc, în prețulbenzinei, care este calculat de distribuitorii de combustibili înfuncție de cursul leu/dolar. În 2010 benzina Euro Super 95 s-ascumpit cu 8,2%, de la 4,13 la 4,47 lei pe litru, conform datelorEurostat, în momentul de față fiind mai multe sortimente care costăpeste 5 lei pe litru. Până acum scumpirea carburanților a fost subnivelul deprecierii leului față de dolar, 8,2% față de 15,7%, însăeste posibil ca deprecierea să fie trecută integral în prețullitrului de benzină, în funcție de stocurile distribuitorilor decombustibili. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat recentcă în ceea ce privește inflația, scumpirea bunurilor șiserviciilor, ar putea apărea probleme din partea prețurilorvolatile, cum sunt și cele ale combustibililor.

Scumpiri consistente sunt posibile și la gazele naturale, alecăror tarife se corelează cu o întârziere de 6-9 luni cu prețulbarilului de țiței. În România, coșul total, gazele de import, dinRusia, reprezintă 20-30% din total. Pentru că piața benzinei esteliberalizată, evoluția barilului de petrol sau a cursului leu-dolarse reflectă imediat în preț. În cazul gazelor naturale, al cărorpreț este reglementat, scumpirile trebuie mai întâi aprobate destat.

Întărirea dolarului față de euro se va resimți puternic și înRomânia, deși cursul leu-euro este protejat de BNR iar creditele îndolari sunt destul de puține. Deprecierea leului față de dolar s-avăzut până acum și se va vedea și mai bine de acum încolo la pompă,în prețul combustibililor. Pentru că distribuitorii de carburanțirecalculează aproape săptămânal prețul unui litru de benzină sau demotorină în funcție de cotația barilului de petrol dar și de cursuldintre moneda americană și cea locală, prețul benzinei pare a aveao singură direcție: în sus. La rând pentru scumpire stau și gazelenaturale de import, plătite, și ele, în dolari.

Investitorii speriați de Grecia pariază peSUA

Pentru că nu au încredere în planul de 750 de miliarde de euroal UE pentru a salva statele cu probleme din zonă, investitorii auprăbușit euro față de dolar la minimul istoric din ultimii patruani, de 1,2243 dolari pe unitate. Inițial, după lansarea acestuiajutor financiar, atât bursele europene cât și euro au crescut.Zvonurile privind existența unor probleme similare cu ale Grecieiîn Spania și Portugalia însă, precum și declarațiile delocoptimiste ale înalților oficiali europeni au transformat rapidoptimismul investitorilor în neîncredere.

Într-un discurs ținut duminică la Berlin în fața unorsindicaliști, cancelarul german Angela Merkel a subliniat că acestplan nu înseamnă nimic altceva decât că s-a cumpărat timp pentru ase lua măsurile care să rezolve problemele care stau la bazacrizei.

„Lumea vrea să vadă măsuri. În cazul Greciei, după cum adeclarat la sfârșitul săptămânii și cancelarul german AngelaMerkel, prin măsurile anunțate până acum și stimulii financiari dela UE nu s-a făcut altceva decât să se cumpere timp. Efecteleasupra cursului față de euro țin foarte mult de politica BNR. Înmomentul de față BNR apără nivelul de 4,2 lei/euro”, ne-a declaratun dealer.

El a precizat că este posibil ca românii să plătească rate maimari la bănci la creditele în euro în urma deprecierii leului,afectat de căderea monedei unice europene, însă că acest lucrudepinde de strategia BNR privind „cursul corect”. În ceea ceprivește impactul asupra creditelor în dolari luate de români,economiștii susțin că acesta este unul limitat, pentru că pondereaîmprumuturilor luate de la bănci în moneda americană este de sub10% din total. (Citește mai departe în paginaurmătoare)

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
MEDIC de la Spitalul MEDGIDIA, DECORAT de IOHANNIS!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Veste teribilă pentru milioane de români! Va fi jale la începutul anului viitor. Nimeni nu...
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...