Reacția MAE la CRIZA DIN CRIMEEA: Evitarea unei situații de vid de autoritate, de natură să afecteze capacitatea de menținere a ordinii publice, este absolut necesară

Publicat: 01 03. 2014, 17:52
Actualizat: 10 07. 2016, 09:12

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță, într-un comunicat de presă, că „păstrarea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei reprezintă, din punctul de vedere al României, ca și al comunității internaționale, elemente de bază, absolut necesare pentru menținerea stabilității și securității regionale”.

România urmărește „activ, cu deosebită atenție și îngrijorare, evoluțiile care pot altera parametrii statalității ucrainene. România este în contact cu partenerii săi din UE și NATO în legătură cu aceste evoluții”, mai anunță MAE.

În comunicat se mai arată că trebuie respectat întocmai statutul juridic, convenit de Ucraina și de Rusia, al trupelor rusești staționate în Crimeea, dar și evitarea de către Ucraina a unui vid de autoritate în regiune, care să ducă la tulburarea ordinii publice.

„Evitarea unei situații de vid de autoritate, de natură să afecteze capacitatea de menținere a ordinii publice, este absolut necesară în această perioadă, pentru garantarea siguranței și integrității cetățenilor ucraineni, indiferent de etnia acestora. În același spirit de profundă preocupare, MAE consideră că prevenirea violențelor de orice natură trebuie urmărită în mod constant de către autorități și cetățeni”, precizează MAE.