REPORTAJ MULTIMEDIA: Cum arată NOUL SEDIU al Bibliotecii Naționale. Clădirea cu săli de lectură de 14.000 mp în care s-au investit deja 83 de milioane de euro

REPORTAJ MULTIMEDIA: Cum arată NOUL SEDIU al Bibliotecii Naționale. Clădirea cu săli de lectură de 14.000 mp în care s-au investit deja 83 de milioane de euro
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 23/04/2012, 19:36

Într-o ținută lejeră, cu o cămașă verde, în pătrățele, purtândblugi și pantofi sport, premierul Emil Boc a vizitat marțișantierul noului sediu al Bibliotecii Naționale a României, careurmează să fie inaugurat în noiembrie 2011. „De ce sunteți îmbrăcatașa?”, este întrebat. „Pentru că am venit pe șantier”, vine imediatrăspunsul.

„Când va fi gata Teatrul Național?”, vrea să știe premierulimediat ce coboară din limuzină, fiind întâmpinat de ministrulCulturii, Kelemen Hunor, sosit cu 30 de minute înainte de oraanunțată.

Valoarea investiției pentru noul sediu al Bibliotecii Naționale,care are o fațadă de sticlă și este situat vizavi de clădirea ceadăpostește Tribunalul București, pe Bulevardul Unirii, este de 104milioane euro, din fonduri europene, din care circa 83 de milioaneeuro au ajuns deja în conturile constructorului.

Construcția a fost începută în 1986, în 2004 s-a făcut o reviziea proiectului din 1986, iar ulterior lucrările au fost abandonate.Din martie 2009 au fost reluate lucrările de modernizare.

O treime din suprafațaCasei Poporului

„La noi este obiceiul acela, cine nu respectă termenul, unde îistau picioarele îi va sta și capul”, zâmbește premierul Emil Boccătre reprezentantul constructorului, primind asigurări de laacesta că în luna noiembrie lucrările vor fi finalizate. Și adaugărepede: zilnic pe șantier muncesc peste 1.000 de oameni.

Biblioteca va avea 12 săli moderne de lectură, aulă de 400 delocuri, depozite de carte, restaurant pentru angajați, grădinițepentru copiii angajaților, patru cafenele la parter, 300 de locuride parcare. Suprafața noului sediu al Bibliotecii Naționale esteestimată ca fiind echivalentă cu o treime din suprafața CaseiPoporului.

„Fondul de carte unde va fi? Stadiul lucrărilor care este? 70-80la sută? Nu vă așteptați să primiți toți banii odată. Mai virăm oparte la rectificare și vedem apoi care este stadiul lucrărilor”,le transmite Emil Boc constructorilor. De la vechiul sediu alBibliotecii Naționale au fost aduse în noul sediu circa șasemilioane de volume, care au fost depozitate provizoriu în câtevasăli.

După ce îi este prezentată o proiecție video cu imagini aleclădirii de dinainte de începerea lucrărilor – „Astea sunt de dupăRevoluție?”, își exprimă curiozitatea premierul – șeful Guvernuluieste condus pentru a vedea stadiul lucrărilor, la etajul altreilea.

„Modern , frumos”, „aulăsuperbă

„Modern”, „Aulă superbă”, „Frumos”, răspundea premierul laexplicațiile gazdelor sale. „Aici vor fi cărțile juridice”,glumește ministrul Kelemen Hunor, arătând către o sală de pefereastra căreia se zărea clădirea Tribunalului. „Da, și cevadespre turism”, vine replica premierului, zărind hotelul dinapropiere.

Un muncitor dintr-un grup îi face poze cu telefonul mobil. „Sporla treabă!”, le transmite șeful Executivului, care se arată apoiimpresionat de priveliștea de pe altă fereastră – cu râulDâmbovița. Este camera unde va fi amenajat biroul ministruluiCulturii, în noua clădire urmând să fie mutat și MinisterulCulturii, care va ocupa trei etaje. „Este o idee bună să facem aiciședințele de Guvern”, continuă premierul.

Emil Boc către KelemenHunor: „Tot PDL și UDMR se vor afla la guvernare în2013”

Acest proiect reprezintă cea mai mare investiție în cultură dinultimii 20 ani, le spune jurnaliștilor șeful Executivului, lafinalul vizitei. „Am convingerea că tot mai mulți tineri vor opta -poate nu imediat, dar într-un orizont mediu de timp – mai mult spreBiblioteca Națională decât spre mall”, a spus Boc.

Lucrările la Teatrul Național din București (TNB) vor fifinalizate în 2013, „când tot PDL și UDMR se vor afla laguvernare”, a mai spus Boc, uitându-se către ministrul KelemenHunor.

Sediul Bibliotecii Naționale va fi finalizat de AedificiaCarpați S.A., contractul dintre firmă și Ministerul Culturii fiindsemnat în martie 2009.

Pe de altă parte, lucrările de reabilitare a Teatrului NaționalBucurești au început în luna martie 2011 și au prevăzută o duratăde realizare de 28 de luni.

Sumele alocate pentru noul sediu al Bibliotecii Naționale aRomâniei și pentru reabilitarea Teatrului Național București provindintr-un împrumut de circa 200 de milioane de euro, acordatGuvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei(BDCE) și gestionat de Ministerul Culturii.

Biblioteca Națională încifre:

Săli de lectură cu o suprafață totală de 14.000 mp

Spații depozitare 35.000 mp

Birouri 8.000 mp

Spații tehnice

Aulă de 400 locuri

Săli de conferințe

Spații de conferințe, spații polivalente

Săli evenimente multimedia

Spații recreere

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Aceste pensii vor fi desființate! Legea care tocmai a trecut în Parlament. Lovitură pentru mii...
Șoc teribil pentru regina Elisabeta a II-a! „O nouă suferință″ o chinuie la 95 de...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...