Românii care se tem de cutremure, au semnat această hârtie în număr mult mai mare

Românii care se tem de cutremure, au semnat această hârtie în număr mult mai mare
Tendința constatată de UNSAR și IRES în 2018, conform căreia 56% dintre români se tem de cutremure, 34% de inundații și 21% de alunecări de teren, s-a păstrat și în acest an / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 24/08/2020, 13:34
Actualizat: 24/08/2020, 13:42

Tendința constatată de UNSAR și IRES în 2018, conform căreia 56% dintre români se tem de cutremure, 34% de inundații și 21% de alunecări de teren, s-a păstrat și în ultimele 12 luni, astfel că numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în iulie 2020 cu 1,89%, ajungând la aproximativ 1,741 milioane comparativ cu 1,708 milioane de poliţe PAD active la 31 iulie 2019.

Anunțul a fost făcut de Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurări, ai căror experți spun că, da 31 decembrie 2019, erau active 1,73 milioane de poliţe.

Statisticile PAID spun că, la finele lunii trecute, 74,8% dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban şi 25,2% în mediul rural.

În funcţie de tipul de locuinţă, 94,4% din poliţele PAD încheiat au vizat locuinţele de tip A (cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) şi 5,6% locuinţele de tip B (cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).

Pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Transilvania (22% din total), Bucureşti (19%) şi Muntenia (18%), iar cele mai puţine – în Maramureş (3% din totalul poliţelor) şi Bucovina (3%).

Romanii se tem cel mai mult de cutremure și inundații

În 2018, UNSAR și IRES dădeau publicității rezultatele unui studiu potrivit căruia 56% dintre români declarau că se tem de cutremure, dar și de incendii (54%). Românii se mai tem și de furtuni și vijelii (46%), inundații (34%) și alunecări de teren (21%), dar și de furtul bunurilor din locuință (29%). Nici răspunderea civila față de vecini nu era neglijată (19%).

Atunci când încheiau o asigurare de locuință, la acea vreme 1 din 2 români era interesat de riscurile acoperite prin poliță, iar pentru 1 din 3 români era importantă reputația societății de asigurare.

Totodată, prețul unei polițe era și atunci un criteriu important pentru 38% dintre români, iar riscurile suplimentare acoperite prezentau importanță pentru 24% dintre români.

PAID emite asigurările obligatorii pentru locuinţe din iulie 2010. Obiectivul principal al PAID este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren – a tuturor locuinţelor din România.

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).

Cutremur de 3,2 grade pe scara Richter

În noaptea de duminică spre luni, un seism cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău, conform datelor anunțate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul avut loc la ora 01:22, la o adâncime de 64 de kilometri.

„În ziua de 24 August 2020, la ora 01:22:43 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 64km”, au anunțat INCDFP.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55km E de Brașov, 74km N de Ploiești, 118km SV de Bacău, 129km N de București, 136km V de Brăila, 137km V de Galați, 139km NE de Pitești, 169km E de Sibiu, 194km N de Ruse, 201km SV de Iași.

Este al doilea cutremur produs în zona Vrancea din ultimele 24 de ore.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Documentul ce trebuie depus de proprietarii de TEREN. Este obligatoriu până pe 7 iunie
Viața la bloc. Activitatea banală pentru care poți fi amendat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”