Unde s-au dus zeci de miliarde de lei din contribuțiile românilor. Fondurile de pensii private obligatorii și facultative au crescut de la an la an

Unde s-au dus zeci de miliarde de lei din contribuțiile românilor. Fondurile de pensii private obligatorii și facultative au crescut de la an la an
Decizie de ultimă oră despre majorarea pensiilor și a alocațiilor (FOTO: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 24/08/2020, 13:08
Actualizat: 24/08/2020, 13:26

Atât fondurile de pensii private obligatorii, cât și cele facultative s-au majorat în iulie 2020, față de aceeași lună a anului trecut, în primul caz cu 16,84%, respectiv cu 12,11% în cazul pensiilor facultative.

Mai exact, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 66,34 miliarde de lei, la 31 iulie 2020, față de aceeași lună a anului trecut.

În plus, fondurile de pensii private obligatorii au cunoscut o majorare de active de 0,56% inclusiv față de luna iunie 2020, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 44,59 miliarde de lei, respectiv 67,22%. Pe locul doi se află acţiunile, cu 12,37 miliarde de lei (18,65%). Obligaţiunile corporative se situează pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 3,34 miliarde de lei, respectiv 5,04% din totalul activelor.

Valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 66,340 miliarde de lei, în iulie 2020, iar valoarea activului net de 66,307 miliarde de lei, spun experții ASF.

Fondurile de pensii facultative au cunoscut și ele majorări

Datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) spun că fondurile de pensii facultative (Pilonul III) aveau active în valoare de peste 2,61 miliarde de lei, la data de 31 iulie 2020, în creștere cu 12,11% comparativ cu nivelul înregistrat în iulie 2019.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 1,665 miliarde de lei, respectiv 63,68%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 597,557 milioane de lei (22,85%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 114,301 milioane de lei, respectiv 4,37% din totalul activelor.

În acest caz, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul III era de 2,615 miliarde de lei, în iulie 2020, iar valoarea activului net era de 2,610 miliarde de lei.

Câți participanți aveau cele două fonduri de pensii private

Datele ASF spun că fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,568 milioane de participanţi, luna trecută. De la începutul colectării în sistem au fost virate contribuţii pentru 7,446 milioane de participanţi.

În luna mai 2020, au fost virate contribuţii pentru 3,469 milioane de participanţi, iar pentru 3,990 milioane nu au fost virate contribuţii.

La rândul lor, fondurile de pensii facultative aveau 518.092 de participanţi la 31 iulie 2020.

La Pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare şi Stabil.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi români îl au pe maşini
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Ţara care suspendă vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
PUHOI de LUME la Târgul de CRĂCIUN din Constanța!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Pfizer dă o super lovitură! Anunțul venit de la cel mai înalt nivel! Se întâmplă...
Clipe de coșmar în România. A încercat să se sinucidă în direct. Poliția a intervenit...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...