Sârbii din Kosovo califică drept „ocupație” misiunea Uniunii Europene

Publicat: 15 02. 2012, 11:57
Actualizat: 26 07. 2012, 16:32
Principalul lider al sârbilor din kosovo, Milan Ivanovici, a calificat sâmbătă drept "ocupație" misiunea Uniunii Europene în Kosovo, menită să coordoneze independența provinciei care ar urma să fie proclamată duminică, relatează AFP.

Principalul lider al sârbilor din kosovo, Milan Ivanovici, a calificat sâmbătă drept "ocupație" misiunea Uniunii Europene în Kosovo, menită să coordoneze independența provinciei care ar urma să fie proclamată duminică, relatează AFP. "Misiunea (UE) are caracteristicile unei ocupații și nu va fi acceptată nici de Serbia, nici de sârbii din Kosovo", a declarat naționalistul Milan Ivanovici.

Statele UE au aprobat sâmbătă dimineață desfășurarea unei misiuni de poliție și justiție în Kosovo, EULEX, menită să coordoneze independența provinciei față de Serbia. Primele elemente ale acestei misiuni – cea mai importantă misiune civilă din istoria UE – nu vor pleca însă mai devreme de una sau două săptămâni.

Acestea vor trebui să pregătească desfășurarea, timp de patru luni, a altor 2.000 de persoane (dintre care 1.500 de polițiști și 250 de judecători și procurori) venite din toate statele membre cu excepția Maltei, din motive logistice) și din țări terțe, precum Turcia și SUA.