Sebastian Ghiță, chemat din nou la DNA Ploiești

Publicat: 31 03. 2016, 16:29

Sebastian Ghiță a ajuns joi după-amiaza la sediul DNA Ploiești, iar la intrare a declarat că nu știe dacă se va lua vreo măsură preventivă împotriva sa. Cât privește sesizarea CSM în legătură cu declarațiile sale despre ancheta DNA, Ghiță susține că „sunt multe chestiuni de discutat în plenul CSM și de către Inspecția Judiciară vis-a-vis de această situație de la Prahova, cred, și sunt convins că voi avea și eu lucruri de spus. De altfel, cred că ați urmărit în presă chestiunile cu informații din dosare, despre acuzațiile care mi se aduc. Încă nu am înțeles cine și cum scoate informații din dosare, de aceea m-am mirat că sunt acuzat eu”.

Vicepreședintele CSM, procurorul Luminița Palade, a sesizat joi Inspecția Judiciară „în vederea efectuării de verificări, potrivit competențelor legale, pentru a stabili dacă și în ce măsură prin afirmațiile lansate în spațiul public de către domnul deputat Sebastian Ghiță a fost adusă atingere independenței procurorilor Direcției Naționale Anticorupție și sistemului judiciar în ansamblul său”, se arăta într-un comunicat de presă transmis de CSM. Sebastian Ghiță a făcut referire, în discursurile sale, la modalitate în care se desfășoară ancheta, la faptul că au apărut în spațiul public date din dosar și a precizat că procurorii i-au cerut, indirect, să îl facă denunțuri împotriva fostului premier, Victor Ponta.

De altfel, numele fostului premier apare în dosarul lui Sebastian Ghiță, în declarația inculpatului Liviu Tudose, care le-a spus procurorilor că Victor Ponta i-ar fi oferit funcții la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și la Departamentul de Luptă Antifraudă. Și tot din declarațiile lui Tudose reiese și cât de insistent era deputatul Ghiță atunci când venea vorba despre salvarea prietenilor.

„Ghiță Sebastian Aurelian, aflându-se în vizită la mine, s-a așezat în genunchi în fața mea și m-a rugat «Salvează-l pe moșu”», referindu-se la Cosma Mircea. Arăt că, la momentul respectiv, Ghiță Sebastian Aurelian se afla sub influența băuturilor alcoolice”, a declarat Tudose în fața magistraților.

„Ultima dată Ghiță Sebastian a venit tot așa, pe neașteptate , la câteva zile după ce DNA Ploiești instituise măsura controlului judiciar asupra lui și atunci ne-am certat foarte tare și efectiv l-am dat afară din casă”, a mai spus Tudose.

Plenul Camerei Deputaților a respins miercuri cererile DNA privind încuvințarea cererilor de reținere și arestare a parlamentarului Sebastian Ghiță în dosarul în care are șapte capete de acuzare: dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, șantaj, cumpărare de influență, dar și de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.