Șeful Poliției Prahova, pus sub control judiciar într-un dosar de corupție. Ce acuzații îi aduc procurorii DNA

Publicat: 09 07. 2021, 12:07
Actualizat: 09 07. 2021, 12:30

Marian Iorga, șeful Poliției Prahova, este cercetat sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat că a luat mită un ceas de lux, a anunțat vineri DNA. După începerea urmăririi penale, ministrul de Interne a dispus încetarea împuternicirii lui Iorga în funcția de inspector șef al IPJ Prahova, conducerea fiind asigurată temporar de adjunctul lui, Mihai-Ginel Preda.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au chemat joi pe Marian Iorga pentru a-i aduce la cunoștință că este urmărit penal pentru luare de mită și că timp de 60 de zile va fi sub control judiciar. Iorga are interdicție să părăsească țara și să comunice cu mai multe persoane stabilite de procurori.

Faptele pentru care este acuzat Iorga sunt, potrivit DNA, din aprilie 2017, când era șeful IPJ Călărași și ar fi luat mită de la o persoană un ceas de aproape 1.000 de euro.

”În funcția de inspector șef al IPJ Călărași, la data de 29 aprilie 2017, ar fi primit un ceas de lux, în valoare de 4.350 lei, de la o persoană (suspect în cauză), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în atribuțiile sale de serviciu, respectiv, cu soluționarea favorabilă a unei sesizări pe care persoana o formulase anterior”, au scris procurorii în ordonanța de luare a măsurii controlului judiciar.

În același dosar este cercetată și persoana care i-ar fi dat mită lui Marian Iorga.

DNA a anunțat și pe Facebook punerea sub control judiciar a lui Marian Iorga, ilustrând cu un ceas marca Tissot, fără însă a preciza dacă acesta este tipul de ceas pe care l-ar fi primit ca mită șeful IPJ Prahova.

După începerea urmăririi penale, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a dispus încetarea împuternicirii lui Marian Iorga în funcția de inspector șef al IPJ Prahova, acesta fiind pus la dispoziția Inspectoratului General al Poliției Române.

”Pe perioada punerii la dispoziție, comisarul-șef de poliție  va primi sarcini profesionale în zona de suport administrativ”, a anunțat MAI.

Conducerea IPJ Prahova va fi asigurată temporar de Mihai-Ginel Preda, adjunct al șefului inspectoratului. De asemenea, conducerea IPJ Călărași, de unde Iorga fusese detașat la Poliția Prahova, va fi asigurată, temporar, de Costel Chirică, adjunct al șefului IPJ.

Informații despre cercetarea lui Marian Iorga într-un dosar de corupție și punerea lui sub control judiciar, de joi 8 iulie, au fost anunțate inițial din surse judiciare.

Publicația „Incomod” a scris recent că la IJP Prahova au fost o serie de controale din partea Direcţiei Generale Anticorupţie, Direcţiei de Control Intern a Poliţiei Române şi a Corpului de Control al Ministrului de Interne.

Marian Iorga, la conducerea IPJ Prahova din mai 2020

Marian Iorga a fost împuternicit să conducă IPJ Prahova în mai 2020. Anterior, Marian Iorga a condus IPJ Călăraşi, între septembrie 2014-martie 2019 şi între august 2019-aprilie 2020.

Comisarul Marian Iorga a fost detaşat prin împuternicire, în septembrie 2014, ca şef al Inspectorului de Poliţie Judeţean Călăraşi şi ulterior a devenit titular prin concurs.

Marian Iorga a terminat Dreptul în 1998, la Universitatea Ecologică Bucureşti, cu licenţă susţinută la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti. Lucrează în Poliţie din 1995. A început ca agent operativ în judeţul Prahova, şi a lucrat și ca şef al Serviciului de Investigaţii Criminale în Poliția Capitalei.