SONDAJ. Care sunt preferințele românilor în ceea ce priveste litoralul. Obligativitatea purtării măștii va duce la o scădere cu 5,6% a celor care nu vor să mai vină pe litoralul românesc

Publicat: 21 05. 2020, 17:33
Actualizat: 21 05. 2020, 17:36
SONDAJ. Care sunt preferințele românilor în ceea ce priveste litoralul. Obligativitatea purtării măștii va duce la o scădere cu 5,6% a celor care nu vor să mai vină pe litoral

Un sondaj online relevă preferințele românilor în ceea ce priveste litoralul  în criza coronavirusului. Motivele  pentru care 78% dintre respondenți  vor să revină pe litoralul românesc în această vară sunt legate de staţiunile româneşti de la Marea Neagră, posibilitatea de a ajunge la mare cu propria maşină și protecția în interiorul granițelor. Un criteriu definitoriu de care românii ar alege un sejur în această vară pe litoralul românesc sunt măsurile speciale luate de hotelieri, în proporție de 40%. Majoritatea respondenților merg  pe litoralul românesc o dată pe an, în vreme ce un procentaj de 5,8%  merg pe litoralul românesc de mai multe ori pe an.

78% dintre românii  vor să revină pe litoralul românesc în această vară, însă în anumite condiții

Un sondaj online realizat pe un eşantion de 1.181 de persoane în perioada 10 – 19 mai 2020,  78% dintre românii  vor să revină pe litoralul românesc în această vară, în ciuda contextului actual, însă vor ca hotelierii să amplaseze dispensere cu dezinfectant, personalul să poarte măşti, iar spaţiile de joacă pentru copii să fie dezinfectate, în timp ce unii turişti mai vor lenjerie de pat de unică folosinţă şi să se renunţe la saltelele de pe plajă, arată un sondaj realizat de agenţia de turism online Litoralulromânesc.ro.

Principalul motiv pentru care anul acesta vor alege un sejur pe litoralul autohton în detrimentul unei destinaţii de plajă din străinătate, 48% dintre participanţii la sondaj au declarat că preferă vacanţele în România în general, iar 17% aleg staţiunile româneşti de la Marea Neagră pentru că aici se simt mai siguri. Pentru 15,3% contează faptul că pot ajunge la mare cu propria maşină şi pentru 10,3% că e aproape de casă, iar 7,5% se simt mai protejaţi pentru că nu sunt nevoiţi să treacă frontiera.

Criteriul definitoriu, măsurile speciale luate de hotelieri, în proporție de 40%

Un criteriu definitoriu de care românii ar alege un sejur în această vară pe litoralul românesc este reprezentat, pentru aproape 40% dintre participanţii la studiu, de măsurile speciale luate de hotelieri. Pentru 26,2% contează, în primul rând, scăderea numărului de infectări cu Covid-19, pentru 23% primează tarifele speciale şi doar pentru 12,5% cele mai importante sunt măsurile luate de autorităţi.

Cele mai eficiente măsuri: amplasarea unor dispensere cu dezinfectant și purtarea măştilor de către personal

În opinia turiştilor, cele mai eficiente măsuri care ar trebui luate de hotelieri sunt: amplasarea unor dispensere cu dezinfectant (88,2% dintre respondenţi), purtarea măştilor de către personal (70,4%), dezinfectarea spaţiilor de joacă pentru copii (62,3%) şi panou de plexiglas la recepţie.   Unii turişti mai vor lenjerie de pat de unică folosinţă, renunţarea la saltelele de pe plajă, dezinfectarea camerelor după fiecare turist, verificarea temperaturii zilnic a angajaţilor şi a turiştilor, mese de maximum patru persoane, servirea mesei în cameră, distanţă între şezlonguri şi între mese.

Însă în  condiţiile obligativității purtării măştii de către turişti în spaţii publice închise în lunile de vară  arată că o parte a româniilor nu sunt dispuși să poarte mască, ce va duce la o scădere  cu 5,6% a celor care nu vor să mai vină pe litoral, arată sondajul, de la de la 78% la 64%

Majoritatea respondenților merg  pe litoralul românesc o dată pe an, în vreme ce un procentaj de 5,8%  merg pe litoralul românesc de mai multe ori pe an. În topul prefeirințelor se află stațiunea Mamaia

 

Din totalul respondeţilor, 77% au precizat că merg în vacanţă pe litoralul românesc o dată pe an, 11,4% de două ori pe an şi 5,8% de mai multe ori pe an. Aproape 35%  şi-au făcut vacanţa în Mamaia anul trecut, 21,4% în Eforie Nord, iar restul în celelalte staţiuni.   Aproape jumătate dintre participanţii la studiu au declarat că preferă vacanţele all inclusive pe litoralul românesc, iar cei mai mulţi aleg structurile de trei stele (58,6%), în vreme ce aproximativ 24% pe cele de patru stele. Doar 3,1% aleg unităţile de cazare de cinci stele, iar 13,8% pe cele de două stele.