Streinu-Cercel, despre întorsătura neplăcută a situației epidemiologice: Este cu totul și cu totul alarmant! Așa se întâmplă când disciplina lipsește

Publicat: 21 09. 2020, 08:43
Actualizat: 06 04. 2021, 15:49
Medicul Adrian Streinu-Cercel, după ce s-a vaccinat anti-COVID-19: „Îl consider un cadou de Crăciun”

Lucrurile au luat o întorsătură neplăcută, este constatarea medicului Streinu-Cercel, care pune pe seama lipsei de disciplină numărul mare de cazuri de coronavirus zilnice din unele țări europene. 

Medicul de la Matei Balș face o trecere în revistă a situației epdemiologice din câteva țări. Comparativ cu miile de cazuri zilnice de coronavirus din Franța și Spania, în China, țara de la care a pornit epidemia, se înregistrează doar câteva cazuri de import, ceea ce demonstrează că se poate, prin disciplină, din perspectiva profesorului Cercel.

Cercel: Niciun caz nu a fost înregistrat în ultimele zile, la Beijing, ceea ce este wow

„În Spania apar cam 14.000 de cazuri pe zi, iar în Franța 13.000 de cazuri pe zi, ceea ce este cu totul și cu totul alarmant. Ceea ce este și mai interesant este că Elveția vine ușor din spate cu aproape 500 cazuri noi pe zi. La extremitatea cealaltă este China care a înregistrat 14 cazuri mari și late. Sunt cazuri de import. Și niciun caz nu a fost înregistrat în ultimele zile, la Beijing, ceea ce este wow! Asta demonstrează că se poate, dar se poate cu disciplină. Atunci când disciplina lipsește în contextul unei astfel de epidemii, lucrurile iau întorsături neplăcute”, a spus Streinu-Cercel la Realitatea Plus.

În contextul în care sezonul virozelor este tot mai aproape, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, a vorbit despre diferențele dintre gripă și Covid.

„Fiecare trebuie să fie responsabil pentru el însuşi şi respectiv pentru cei din jurul lui. Gripa se ştie clar cum se manifestă. Gripa asociată cu câteva simptome majore, respectiv dureri de cap, simţi ochii în fundul capului, dureri musculare şi stare generală foarte proastă la început, asociată pe fondul febril. Nu acelaşi lucru se întâmplă la infecţia cu SARS-CoV 2, unde simptomatologia este progresivă, de la o etapă la alta. E adevărat că şi la SARS CoV-2 poate să înceapă cu febră mare, dar asta doar în proporţie de circa 50-60% din cazuri. În rest, debutează lent şi cu tulburări de respiraţie. Oamenii au senzaţia că nu pot să respire în voie aşa cum o făceau până atunci (…) Din punct de vedere pediatric, copiii fac tot felul de viroze respiratorii de sezon şi evident că ele trebuie luate în calcul în context epidemiologic”, a spus Adrian Streinu Cercel.