TENSIUNI DIPLOMATICE între București și Chișinău. MAE cere EXPLICAȚII ambasadorului Republicii Moldova la București în chestiunea BLOCĂRII Marșului Unirii la Vama Albița

Publicat: 28 08. 2018, 18:17
Actualizat: 19 11. 2018, 21:26

Un grup de câteva zeci de cetățeni români participanți la Marșul Unirii a fost blocat, începând de luni, la granița cu Republica Moldova – inițial din cauza unei defecțiuni a sistemului informatic, pentru ca ulterior grănicerii moldoveni să invoce perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere. Oamenii și-au petrecut noaptea în corturi, iar autoritățile nu le-au oferit prea multe explicații în ce privește motivele pentru care nu li se permite să treacă granița.

„Am dormit noaptea trecută în corturi și am dormit în autocare. Ne pregătim pentru o nouă zi de Marș al Centenarului, deși accesul nu ne este permis. Am vorbit cu Poliția de Frontieră, nu ne dau niciun semn, deși ne-au zis că după ora 8 dimineața se va rezolva”, spune George Simion, liderul grupului, într-o înregistrare postată pe youtoube.

Ministerul Afacerilor Externe a arătat, într-un comunicat, că urmărește cu atenție și preocupare situația creată la granița României cu Republica Moldova și a solicitat explicații cu privire la motivele pentru care cetățenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei. „În acest sens, Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare. De asemenea, prin intermediul Ambasadei României de la Chișinău s-au făcut demersuri pentru a ne asigura că cetățenilor români le sunt respectate drepturile, așa cum este normal într-un stat aflat într-o relație de asociere cu UE și de parteneriat strategic cu România”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Anterior, tot în cursul zilei de marți, MAE a contrazis autoritățile din Republica Moldova, susținând că grupul de români care a fost blocat în PTF Albița, nu a perturbat în niciun fel ordinea și liniștea publică în partea românească a punctului de frontieră și nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat.

„Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat cu privire la existența unui grup de cetățeni români care, la data de 27 august 2018, au dorit să intre pe teritoriul Republicii Moldova, precum și cu privire la comunicatul de presă transmis de Polița de Frontieră a Republicii Moldova. Conform precizărilor instituției menționate,

„Din punctul de vedere al autorităților de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat în cursul dimineții de 27 august a.c. în Punctul de Trecere a Frontierei Albița nu a perturbat în niciun fel ordinea și liniștea publică în partea românească punctului de frontieră și nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat”, apreciază MAE.