Testele rapide ar depista 50% dintre cazurile COVID. Medicul Radu Țincu: „E extrem de important cum recoltăm testul şi când”

Publicat: 08 10. 2021, 16:34
Foto cu caracter Ilustrativ

Un studiu realizat în România relevă că doar jumătate din testele rapide indică rezultatul corect în privinţa infectărilor de COVID.

Mai mult de 66% din testele raportate oficial sunt acele teste rapide, iar testarea la nivel naţional rămâne una foarte scăzută la noi în ţară, astfel că avem şanse mari să ne imunizăm mai debgrabă pe cale naturală decât prin vaccinare.

Totuşi, pentru ca testul rapid de depistare a COVID să fie făcut corect, este foarte important cum se face recoltarea, atrage atenţia medicul Radu Ţincu.

Radu Țincu: „Testul suprem pentru diagnostic îl reprezintă în continuare testul PCR”

„Depinde cum recoltăm testul. E extrem de important ca el să fi recoltat corect şi depinde când îl recoltăm

Dacă am avut un contact cu o persoană bolnavă ieri, de exemplu, degeaba recoltăm testul a doua zi, pentru că e nevoie de o perioadă de câteva zile pentru a avea suficientă încărcătură virală şi a deveni pozitiv testul.

Testul suprem pentru diagnostic îl reprezintă în continuare testul PCR.

În schimb, dacă testul rapid este pozitiv, de cele mai multe ori el este confirmat ulterior de testul PCR, deci pozitivitatea unui test nu este fals pozitivă”, a afirmat Radu Țincu la Antena 3.

Bilanț COVID, 8 octombrie: Un nou record negativ de decese și cel mai mare număr de pacienți internați la ATI

13.854 de noi cazuri COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore, bilanțul total al infectărilor ajungând în România, vineri, la 1.332.221 de cazuri. În ultima zi au fost înregistrate 357 de decese, în timp ce 1.561 de pacienți sunt internați la ATI. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.776 de teste RT-PCR și 42.239 teste rapide antigenice.

„Până astăzi, 8 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.332.221 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 3.407 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.164.547 de pacienți au fost declarați vindecați”.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13.854 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.