Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter a avut loc în Japonia

Publicat: 18/06/2018, 10:07

Cel puțin trei persoane au murit, luni dimineață, în urma producerii unui cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter în Osaka, a doua cea mai mare metropolă din Japonia, au informat surse din Guvern și presă, citate de site-ul agenției Reuters.

Premierul Shinzo Abe a declarat că autoritățile evaluază pagubele, iar prioritatea lor este să asigure siguranța oamenilor.

Epicentrul cutremurului a fost la nord de Osaka, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, care inițial anunțase că seismul avusese doar 5,9 pe scara Richter.

Premierul Shinzo Abe a declarat că autoritățile evaluază pagubele, iar prioritatea lor este să asigure siguranța oamenilor.

Cutremurul a afectat o zonă industrială importantă din Japonia. Producătorii brandului de electrocasnice Panasonic au anunțat că vor opri temporar producția în două fabrici.

De asemenea, Daihatsu Motor Co, care face parte din Toyota Motor Corp, a anunțat că va opri producția în fabricile din Osaka și Kyoto.

Cel mai puternic seism din Japonia a fost cel din 11 martie 2011, în urma căruia au murit aproape 20.000 de oameni și care a provocat un grav accident la centrala nucleară Fukushima.

Ultimele estimări vorbesc despre 3 morți și 200 de răniți.

Potrivit televiziunii publice NHK, printre victime se numără o fetiță de 9 ani, peste care a căzut zidul piscinei dintr-o școală situată în orașul Takatsuki. Celelalte două victime au fost doi octogenari, unul dintre ei din Osaka.

Mulți călători au rămas blocați în gări, în momentul producerii seimsului, care a perturbat serviciile publice de transport din vestul și centrul Japoniei, anunță agenția de presă Kyodo.

„Am văzut cum se mișcă tavanul și podeaua și de abia puteam să stau pe picioarele mele”, a povestit Katsufumi Abe, în vârstă de 64 de ani, care se afla în gara JR Osaka, în drum spre Kyoto, în momentul producerii cutremurului. „Am fost foarte speriat”.

Autostrăzile din Osaka au fost închise, informează NHK, citat de nytimes.com, dar aeroporturile au funcționat normal. Osaka face parte din regiunea Kansai, cu o populație de 22 milioane locuitori.

NHK a anunțat că NU a fost emis un avertisment de tsunami. Inițial, Kansai Electric Power Company a anunțat că peste 170.000 de case din Osaka și Prefectura Hyogo vecină au rămas fără curent electric. Luni, problema a fost remediată. Un oficial al agenției de meteorologie i-a avertizat pe cetățeni să se pregătească pentru eventualele replici ale seismului de 6,1 grade pe scara Richter.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase