Un medic italian susține că Ioan Paul al II-lea a fost eutanasiat

Publicat: 15 02. 2012, 10:29
Actualizat: 25 03. 2012, 19:13
Un specialist italian în terapie intensivă a declarat, într-un articol publicat în bilunarul Micromega, că Ioan Paul al II-lea a murit prin eutanasie, pe 2 aprilie 2005, potrivit unei analize a mai multor documente despre moartea fostului suveran pontif.


Un specialist italian în terapie intensivă a declarat, într-un articol publicat în bilunarul Micromega, că Ioan Paul al II-lea a murit prin eutanasie, pe 2 aprilie 2005, potrivit unei analize a mai multor documente despre moartea fostului suveran pontif, informează time.com.

Medicul italian Lina Pavanelli a declarat în articolul intitulat "The sweet death of Karol Wojtyla" (în care a utilizat numele de botez al lui Ioan Paul al II-lea n.r.) că fostul papă nu a murit pur și simplu pentru că era măcinat de boală, ci pentru că a beneficiat de ceea ce însăși Biserica catolică numește eutanasie.

Pavanelli este șeful catedrei de terapie intensivă și anesteziologie din cadrul Universității din Ferrara. El a afirmat că a ajuns la această concluzie bazându-se atât pe experiența sa de medic cât și pe imaginile transmise de televiziuni, pe rapoartele din presă și pe o carte lansată de medicul personal al lui Ioan Paul al II-lea.

Acuzațiile medicului sunt grave, pentru că Biserica catolică are păreri stricte în ceea ce privește etica medicală, fiind împotriva eutanasiei. Vaticanul a negat însă toate teoriile italianului. Medicul personal al lui Ioan Paul al II-lea, Renato Buzzonetti, care a devenit între timp medicul actualului papă, Benedict al XVI-lea, a declarat că atât medicii cât și fostul suveran pontif au luptat pentru a învinge boala.

Problema eutanasiei constituie un subiect arzător de anul trecut, de când un pacient paralizat complet din cauza unei distrofii musculare a cerut să fie eutanasiat. În cele din urmă i s-a îndeplinit dorința, dar Biserica catolică a refuzat să îl îngroape.