Universitatea din București dezaprobă „Ordonanța Dottore”. „Vom sesiza Avocatul Poporului și vom cere Parlamentului să nu adopte articolul privind titlurile științifice”

Redactor:
Andreea Ofițeru
Universitatea din București dezaprobă „Ordonanța Dottore”. „Vom sesiza Avocatul Poporului și vom cere Parlamentului să nu adopte articolul privind titlurile științifice”
Universitatea din București își exprimă public dezacordul față de prevederea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 94/2014 care permite deținătorilor unui titlu științific să renunțe la titlul în cauză printr-o simplă solicitare adresată Ministerului Educației și Cercetării Științifice, se arată într-un comunicat al instituției. Profesorii universitari spun că o astfel de ordonanță nu face decât să ducă în derizoriu procesul educațional. Universitatea din București spune că se va adresa Parlamentului pentru a nu adopta prevederea cu renunțarea de bună voie la titlul științific.

„Posibilitatea renunțării de către deținător la un titlu științific va genera un precedent ce aruncă în derizoriu procesul educațional și promovează un comportament iresponsabil și lipsit de etică față de studiile universitare. Considerăm că articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizează educația superioară prin alternativa ca deținătorul unui titlu științific să se sustragă, din motive subiective, unui angajament instituțional obiectiv, care a angrenat un întreg ansamblu de resurse umane și financiare”, se arată în comunicatul semnat de rectorul Mircea Dumitru și președintele Senatului Universității, Gheorghe Nistor.

În plus, mai spun universitarii, măsura prin care poți renunța la titlul științific „creează premise care favorizează eludarea procedurilor de investigare de către organismele abilitate (comisiile de etică ale universităților, Consiliul Național de Etică etc.) a lucrărilor asupra cărora planează suspiciuni referitoare la buna conduită în cercetarea științifică.

Profesorii universitari spun că o astfel de reglementare poate aduce grave prejudicii în practica eticii cercetării.

Universitatea din București critică faptul că nici pentru această modificare a legii educației universitățile nu au fost consultate. „Considerăm nedemocratice și dăunătoare sistemului de învățământ modificările masive și repetate ale Legii Educației Naționale, lege organică, prin Ordonanțe de Urgență, fără o dezbatere publică prealabilă a modificărilor propuse și fără consultarea prealabilă a instituțiilor marcante de învățământ, cum este Universitatea din București”, arată aceeași sursă.

Universitatea din București precizează că se va adresa atât Avocatului Poporului, cât și Parlamentului pentru această ordonanță.

În cazul Avocatului Poporului, Universitatea va cere acestuia să sesizese Curtea Constituțională.

„În mod evident, în cazul în speță a fost încălcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentală a țării, care precizează fără echivoc că „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența din cuprinsul acestora”, precizează universitatea. Universitarii argumentează că în cuprinsul OUG 94/2014 nu se regăsește justificarea cerută de textul constituțional.

De asemenea, Universitatea din București susține că se va adresa Parlamentului României cu „solicitarea expresă de a nu adopta completarea art. 168 din Legea educației naționale prin introducerea art. 7¹”.

„Aceste demersuri vor fi inițiate de Universitatea din București cu scopul de a contribui la consolidarea și dezvoltarea unui sistem național de învățământ care să promoveze formarea și sprijinirea valorilor autentice din toate domeniile de activitate”, se mai arată în comunicat.
 

Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
FOTO. Gabriela Prisăcariu, iubita lui Dani Oțil, complet dezbrăcată în pat! I-a înnebunit pe toți!
Eva Măruță a obtinut primul ei job! Fiica Andrei castiga cat altii intr-un an
Luna octombrie începe cu schimbări la 180 de grade! Ce surprize vin mâine
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Restaurantele și cafenelele, din nou închise? Când și cum se va lua această decizie
Toate secţiile de ATI din Capitală sunt pline. Autorităţile caută soluţii
Cine a câștigat prima confruntare Trump-Biden. CNN a numit dezbaterea un ”haos”. Momentele cheie
Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
Eva Măruță a obtinut primul ei job! Fiica Andrei castiga cat altii intr-un an
Proiectul ȘOCANT la care chinezii au lucrat în mare SECRET în ultimele luni a ieșit...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu primarul care și-a filmat fiica dezbrăcată. Este bătaie...
Prima demisie de la Primăria Capitalei! Cine e directorul care câștiga lunar 25.466 de lei...
Luna octombrie începe cu o sărbătoare Mare în calendar. ESTE CRUCE ROȘIE
Dezvăluiri din viaţa lui Clotilde Armand: Bunica din partea tatălui...
Sari peste răceală sezonul acesta! 7 alimente de consumat zilnic pentru a evita gripa
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
×
GÂNDUL GREEN, UN NOU PROIECT GÂNDUL.RO

Urmăriți Gândul Green, singura emisiune din România care dezbate cele mai ”verzi” subiecte, alături de cei mai ”eco-friendly” invitațiUnii spun că sticla s-ar descompune, în mod natural, într-un milion de ani. Alții par că-s mai zgârciți și dau doar 4.000. Adică mult mai mult decât durează descompunerea plasticului. Apropo, mai contează? Mai trăim noi să vedem ce va fi atunci? În ritmul acesta… planeta asta pe care trăim va fi sufocată de deșeuri. Așa că reciclarea este singurul mod prin care mai putem spera că salvăm pământul și să trăim într-un mediu mai curat.

Publicată de Gandul pe Miercuri, 30 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide