Verificări după mărturiile absolventului de Poliție care a demisionat după 20 de zile de muncă

Verificări după mărturiile absolventului de Poliție care a demisionat după 20 de zile de muncă
Publicat: 28/10/2019, 14:08

Potrivit unui comunicat al Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca transmis, luni, la solicitarea MEDIAFAX, conducerea unității își exprimă regretul că semnalarea presupuselor abateri de la normele legate de coordonarea, echiparea și hrănirea elevilor nu s-a făcut prin mijloacele aflate la dispoziția acestora.

„Conducerea Școlii de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca a dispus efectuarea de verificări în referire la toate aspectele semnalate urmând ca, în funcție de finalitatea acestora, să se stabilească veridicitatea celor afirmate. Conștienți fiind de pierderea pe care o reprezintă pentru sistemul de ordine și siguranță publică abandonarea profesiei de polițist încă din etapa tutelei profesionale, chiar și de către doar unul singur din cei 3200 de absolvenți din anul 2019 ai școlilor de agenți din Poliția Română (care au jurat în mod solemn credință patriei și au suportat cu stoicism privațiunile unui sistem de învățământ menit să asigure formarea competențelor necesare îndeplinirii onorabilei misiuni la care s-au angajat – cea de apărător al drepturilor și libertăților cetățenilor), nu putem decât să ne exprimăm regretul că semnalarea presupuselor abateri de la normele legate de coordonarea, echiparea și hrănirea efectivelor de elevi nu s-a făcut prin oricare din mijloacele aflate la dispoziția acestora”, se arată în comunicat.

Reprezentanții unității au subliniat că agenții aveau la dispoziție pentru a-și exprima nemulțumirile rapoarte periodice, ore de dirigenție, scrisori în cutia poștală special dedicată acestui scop, ieșirea la raport la conducerea școlii, reviste de front, e-mail, Facebook, comunicare către diriginte, către șeful de clasă, către monitorul de an, către consiliul elevilor sau către conducătorul formațiunilor de studiu, prin prezentarea la raport sau în audiență, imediat după ce acestea ar fi fost constatate de elevul în cauză în cursul celor 10 luni de școlarizare.

„Ar fi asigurat un plus de credibilitate acuzațiilor formulate, ar fi permis verificarea veridicității aspectelor semnalate și, la nevoie, ar fi dat posibilitatea luării rapide a măsurilor necesare în cazul în care acestea s-ar fi adeverit”, se mai arată în comunicatul Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan”.

Un tânăr absolvent al unei școli de poliție, repartizat la un post din județul Prahova, și-a dat demisia după doar 20 de zile de muncă. El s-a plâns de condițiile improprii în care a fost nevoit să lucreze: „nu aveam căldură, toaletă și nici apă curentă unde să ne spălăm pe mâini”.

Povestea tânărului polițist a fost făcută publică pe Facebook, de Sindicatul Diamantul.

Agentul George Boran, din Caraș Severin, s-a întors din Spania, cu familia, unde a locuit timp de 15 ani. Din copilărie a vrut să devină polițist, așa încât a urmat Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca.

„Odată ce am terminat cu examenele și am absolvit școala, am primit o pereche de pantaloni care nu erau de talia mea și nu intrau pe mine, o cămașă cu însemne, o pereche de pantofi și câteva geci de poliție cu care urma să mă descurc următoarele săptămâni pe teren”, a povestit tânărul.

Potrivit acestuia, școala a absolvit-o în 20 septembrie 2019, iar în 1 octombrie 2019 a trebuit să meargă la IPJ Prahova unde, alături de zeci de proaspeți absolvenți, a trebuit să își caute cazare în Ploiești deoarece „ne-au plimbat o săptămână până să știm unde am fost repartizați”.

„Scârbit fiind din școală, când am ajuns la IPJ Prahova, unde am observat lipsurile logistice, cât și multe care figurau doar în scris, am decis să îmi dau demisia”, spunea tânărul, adăugând că a amânat luarea unei decizii în speranța că munca de teren îl va determina să rămână în poliție.

Astfel, George a fost repartizat la Secția 11 de Poliție Drajna, la Postul de Poliție Cerașu.

„Odată ajuns pe teren m-am trezit într-o secție în care nu aveam căldură, toaletă și nici apă curentă unde să ne spălăm pe mâini. Adică, dacă mergeam la un caz de înjunghiere și mă pătam cu sânge nu puteam să beneficiez de o igienă normală pe care o găsești în orice țară civilizată. Pe scurt, dacă prin absurd eram eu mai și peste două ore uitam că m-am pătat cu sânge și nu am avut cu ce să mă spăl și îmi rodeam unghiile mai luam și o hepatită cadou. Să nu mai spun că în 20 de zile nu ni s-a oferit nicio dotare, nici tomfa, nici cătușe, nici spray iritant-lacrimogen, nici pistol, etc… dar să avem în vedere că am avut apeluri cu scandaluri destul de grave, cu peste 5 persoane nervoase implicate, la care eu am fost nevoit să merg cu mâinile în buzunar și coada între picioare rugându-mă să nu fie recalcitranți făptuitorii că poate îmi iau și bătaie. Deci nimeni nu a fost interesat că nu aveam echipament și dotare corespunzătoare și pur și simplu eram ”, mai povestea George Boran.

Fostul agent a vorbit și despre autospecialele cu care mergea în misiune.

„Acestea nu sunt dotate nici măcar cu sistem de cuplare pentru centurile de siguranță din spate. Deci dacă ai să fii al treilea funcționar cu și să fii nevoit să stai pe bancheta din spate la un apel s-ar putea să primești gratuit cursuri de din partea MAI”, a scris tânărul.

Reprezentanții IPJ Prahova susțineau că demisia agentului este un act unilateral, cu toate că „s-au purtat discuții în acest sens cu lucrătorul”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator