VIDEO Traian Băsescu, la „Marius Tucă Show”: „Niciodată nu am făcut poliție politică!” Fostul președinte, contrazis de Curtea Supremă 18 ani mai târziu

Publicat: 07/04/2022, 20:39
Actualizat: 07/04/2022, 20:40

Pe 20 octombrie 2004, pe vremea când se pregătea să candideze pentru primul său mandat la funcția de președinte al României, Traian Băsescu a fost invitat în emisiunea Marius Tucă Show. O emisiune-retrospectivă, cu diverse momente care aduc în prim plan evoluția și transformările politicianul Traian Băsescu, începând din anul 1997 până în 2004.

În 2004, înainte de a ocupa primul mandat de președinte la Cotroceni, Traian Băsescu respingea categoric acuzația de a fi făcut poliție politică. Acesta îi răspundea un categoric NU jurnalistului Marius Tucă.

„M.Tucă: Înainte de 1989 ați fost ofițer acoperit al Direcției de Contraspionaj?

T.Băsescu: Nu, categoric nu!

M.Tucă: Atunci puteți jura că nu ați fost colaborator al Direcției a patra a Securității? Și puteți jura că nu ați semnat un angajament cu ofițerul de contrainformații?

T.Băsescu: Da, niciodată nu am făcut poliție politică. Eu vă spun categoric un singur lucru: nu am făcut poliție politică!”

Mai mult, în 2006, tot în cadrul emisiunii Marius Tucă Show, Băsescu vorbea ferm despre că politicienii dovediți a fi colaboratori ai Securității nu au calitatea morală de a hotărî destinul națiunii.  

„Cu un dosar de informator se pot face multe. Asta și explică bătălia politică, cine controlează CNSAS-ul. Eu consider că oamenii politici care au fost informatori ai Securității sau – să nu greșesc, să nu scap vreun termen – în orice relație au fost cu Securitatea și au făcut rău oamenilor au făcut poliție politică, au scris despre oameni că nu acceptă, știu eu, nu știu ce teze la Congresul al XII-lea, în timp ce erau la o cafea, în birou, în colectivități, acești oameni nu au calitatea morală de a face politică.

Sau, dacă o au, asta trebuie să judece legislativul. O (n.red. – calitatea) au știindu-se despre ei că au făcut acest lucru. Și să voteze electoratul dacă îi acceptă așa sau nu. Acest lucru trebuie făcut pentru oamenii politici obligatoriu. Vorbim despre deconspirarea Securității.

Deci cred că nu poți să ai pretenția să faci politică, să dai lecții națiunii, să hotărăști destinul națiunii când ești șantajabil. Atâta timp cât un astfel de dosar există undeva, la CNSAS sau în arhivele SRI, ești un om șantajabil. Ori, din acest motiv, eu susțin, fără rezerve, deconspirarea celor care au făcut poliție politică”, spunea Traian Băsescu în 2006, în timpul emisiunii „Marius Tucă Show”.

Decizie definitivă a ÎCCJ: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis – miercuri 23 februarie – că Traian Băsescu, fost președinte al României, a fost colaborator al Securității. Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia instanței de fond, în acest caz, și a respins apelul făcut de Traian Băsescu.

Decizia instanței, care este definitivă, survine în urma analizării docmentelor depuse în instanţă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

Acestea au arătat că Traian Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”.

Imediat, fostul președinte al României a precizat că a luat notă, spunând că nu va comenta public decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar a anunțat că va face demersurile legale la CEDO. „Am luat notă de decizia ÎCCJ pe care nu o voi comenta public, așa cum am procedat de-a lungul întregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de socializare.

Ulterior, însă, a suferit un atac vascular cerebral, pe fond de stres, fiind internat într-o clinică din Bruxelles. Gândul a aflat detalii exclusive despre cauza AVC-ului: I s-ar fi făcut rău după ce a aflat că trebuie să părăsească casa în zece zile.

Starea sa este stabilă acum, dar Traian Băsescu ar putea suferi o intervenție pe cord, au declarat surse apropiate pentru GÂNDUL.

Redifuzarea integrală a emisiunii de colecție Marius Tucă Show, din 20 octombrie  2004, al cărei invitat a fost Traian Băsescu poate fi urmărită pe canalul de Youtube GÂNDUL!

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme și...
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Anamaria Ferentz, surprinsă de cum arată Bucureștiul, după zece ani de când nu l-a mai...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
Cum se implică Robert Drilea în creșterea copiilor Deei Maxer: "Mă surprinde cu toate lucrurile...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în...