Prima reacție a lui Traian Băsescu, după ce instanța a decis că a fost colaborator al Securității: ”Voi face demersurile legale la CEDO”

Prima reacție a lui Traian Băsescu, după ce instanța a decis că a fost colaborator al Securității: ”Voi face demersurile legale la CEDO”
Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto
Publicat: 23/03/2022, 15:01

Fostul președinte Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică, a decis miercuri Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care a menținut astfel hotărârea primei instanțe. Hotărârea este definitivă.

„Am luat notă de decizia ÎCCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul întregului proces.Voi face demersurile legale la CEDO”, a scris pe Facebook Traian Băsescu.

Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a admis decizia CNSAS, admițând ca Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Potrivit CNSAS, fostul președinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menținerea în țară a unui coleg de la Marină. Din documentele depuse în instanță de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofițer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, și că ar fi dat două note informative olografe.

Ce declara fostul președinte

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenția de a pleca în străinătate și relații cu cetățeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

Nu am știut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naționale„, s-a apărat el.

Traian Băsescu a precizat că studenții de la Secția civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicția de a lua legătura cu cetățeni străini, de a avea relații cu aceștia în afara cadrului profesional. Acesta a amintit că vara, ca studenți, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia.

Citește și  BREAKING. Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Decizie definitivă a ÎCCJ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase