VIDEO | În 2006, Traian Băsescu spunea despre informatorii Securității că nu au calitatea morală de a face politică: „Nu poți să ai pretenția să hotărăști destinul națiunii, când ești șantajabil”

Publicat: 27/03/2022, 08:25
Actualizat: 27/03/2022, 20:25

În luna aprilie a anului 2006, Traian Băsescu a fost invitat în emisiunea „Marius Tucă Show”, unde a vorbit, printre altele, despre politicienii dovediți a fi colaboratori ai Securității. Președintele de atunci al României spune despre aceștia că nu au calitatea morală de a hotărî destinul națiunii. Acum, chiar el se află în această situație, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis (definitiv) – miercuri 23 februarie – că a fost colaborator al Securității.

„Cu un dosar de informator se pot face multe. Asta și explică bătălia politică, cine controlează CNSAS-ul. Eu consider că oamenii politici care au fost informatori ai Securității sau – să nu greșesc, să nu scap vreun termen – în orice relație au fost cu Securitatea și au făcut rău oamenilor au făcut poliție politică, au scris despre oameni că nu acceptă, știu eu, nu știu ce teze la Congresul al XII-lea, în timp ce erau la o cafea, în birou, în colectivități, acești oameni nu au calitatea morală de a face politică.

Sau, dacă o au, asta trebuie să judece legislativul. O (n.red. – calitatea) au știindu-se despre ei că au făcut acest lucru. Și să voteze electoratul dacă îi acceptă așa sau nu. Acest lucru trebuie făcut pentru oamenii politici obligatoriu. Vorbim despre deconspirarea Securității.

Deci cred că nu poți să ai pretenția să faci politică, să dai lecții națiunii, să hotărăști destinul națiunii când ești șantajabil. Atâta timp cât un astfel de dosar există undeva, la CNSAS sau în arhivele SRI, ești un om șantajabil. Ori, din acest motiv, eu susțin, fără rezerve, deconspirarea celor care au făcut poliție politică”, spunea Traian Băsescu în 2006, în timpul emisiunii „Marius Tucă Show”.

Decizie definitivă a ÎCCJ: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis – miercuri 23 februarie – că Traian Băsescu, fost președinte al României, a fost colaborator al Securității. Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia instanței de fond, în acest caz, și a respins apelul făcut de Traian Băsescu.

Decizia instanței, care este definitivă, survine în urma analizării documentelor depuse în instanţă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

Acestea au arătat că Traian Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”.

Imediat, fostul președinte al României a precizat că a luat notă, spunând că nu va comenta public decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar a anunțat că va face demersurile legale la CEDO.

„Am luat notă de decizia ÎCCJ pe care nu o voi comenta public, așa cum am procedat de-a lungul întregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de socializare.

Ulterior, însă, a suferit un atac vascular cerebral, pe fond de stres, fiind internat într-o clinică din Bruxelles. Gândul a aflat detalii exclusive despre cauza AVC-ului: I s-ar fi făcut rău după ce a aflat că trebuie să părăsească casa în zece zile.

Starea sa este stabilă acum, dar Traian Băsescu ar putea suferi o intervenție pe cord, au declarat surse apropiate pentru GÂNDUL.

Redifuzarea integrală a emisiunii de colecție Marius Tucă Show, din aprilie 2006, al cărei invitat a fost Traian Băsescu poate fi urmărită pe canalul de Youtube GÂNDUL!

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult