Spitalele care au îngrijit victimele de la Colectiv, amenințate cu procese costisitoare

Spitalele care au îngrijit victimele de la Colectiv, amenințate cu procese costisitoare
Publicat: 07/04/2016, 17:13
Actualizat: 07/04/2016, 17:22

„Luăm în calcul să acționăm în instanță spitalele pentru a primi fișele de observație ale copiilor care au murit, urmează să stabilim și cu avocații cum vom acționa, a declarat pentru MEDIAFAX, Eugen Iancu președintele Asociației Colectiv GTG 3010.

La 151 de zile după tragedia din Colectiv, multe dintre rudele victimelor nu au primit fișele medicale ale persoanelor pierdute. Aceștia susțin că mai multe spitale din România refuză să le elibereze documentele persoanelor decedate, pe motiv că nu le permite legea.

Actul normativ la care medicii fac referire este Legea 23 din anul 2003 privind Drepturile Pacienților care spune că „toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia iar informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul iși dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres” .

Unii părinți ale victimelor din Colectiv spun că au primit fișele complete, alții însă așteaptă documentele de luni de zile fără răspuns.

„E o chestie foarte interpretabilă în lege, chiar ne-a întrebat și pe noi jurista. Au venit familii și au cerut fișele de observație. Din câte știu eu, pacientul are dreptul să solicite documentele medicale, adică date medicale referitoare la evoluția lui, nu scrie nimic de familie, dar nu foaia, poate primi biletul de externare, poate primi copii după analize, dar nu foaia de observații, care după câte știu eu e un document medical. Și acesta se dă numai organelor abilitate. Și poliția dacă îl cere, vine cu hârtie” a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, dr. Adrian Stănculea, șeful secției Anestezie și Terapie Intensivă.

Familiile victimelor au o explicație pentru care spitalele refuză să le dea documentele. Eugen Iancu, tătăl lui Mihai Alexandru Iancu una din victimele din clubul Colectiv și președintele Asociației Colectiv GTG 3010, din care fac parte supraviețuitori și rude ale victimelor, susține „că medicii vor să ascundă faptul că pacienții erau infectați cu bacterii intraspitalicești”.

La spitalul Spitalul Militar ‘Regina Astrid” din Bruxelles, Belgia au ajuns opt persoane rănite în incendiul din noaptea de 30 octombrie, trei erau în stare critică (ventilați, intubați) iar cinci erau răniți grav, însă „majoritatea era o bombă bacteriologică” potrivit unui document pe care l-a primit joi agenția MEDIAFAX de la una din rudele celor internați. Potrivit documentului citat, pacienții erau infectați cu acinetobacter, bacteria Pyo și klebsiella pneumoniae rezistente la antibiotic.

„Pe 10 noiembrie medicii din Belgia mi-au spus că ruda mea are trei din cele mai periculoase bacterii de pe suprafața pământului, bacterii care se dezvoltă în țări precum Iraq și Egipt” a declarat apropiatul unui pacient joi pentru MEDIAFAX.

De altfel, joi, pe blogul personal, jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat o listă pe care se regăseau bacteriile cu care erau infectați 13 dintre victimele din Colectiv, care și-au pierdut viața. Fiecare din cei 13 prezenți pe lista avea cel puțin două bacterii extrem de periculoase, rezistente la tratament.

„Pentru noi nu este o noutate că aveau aceste bacterii, la toate spitalele din Europa unde s-au dus medici au găsit aceste infecții nosocomiale”, a declarat joi Eugen Iancu pentru MEDIAFAX.

Totodată, acesta a dat exemplul spitalului din Viena, unde au fost internați mai mulți tineri răniți în incendiul din clubul Colectiv, unde „medicii s-au grăbit să externeze pacienții în luna ianuarie” unul din motive fiind acela „că statul român întărzia cu plata” iar al doilea motiv pe care l-au invocat medicii din Austria era legat de „infecțiile nosocomiale”.

Mai mult, potrivit lui Iancu, medicii de acolo au menționat că după ce pacienții vor face recuperare în spitalele din România, „pentru a-i primi din nou în spitalul din Austria trebuie să le vadă analizele medicale și să se asigure că nu vor veni infectați cu bacterii intraspitalicești”.

Problema infecțiilor nosocomiale a fost ridicată de foarte multe ori după tragedia din Colecitv, în momentul de fața raportarea acestor infecții făcându-se o dată pe lună. Potrivit medicului Adrian Stănculea, șeful secției Anestezie și Terapie Intensivă și purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arși, nu în toate situațiile se poate face raportarea.

„Ce nu înțelege multă lume din chestia asta este, ca să declarari infecția nozocomială de pe o plagă arsă nu poți s-o declarari doar prin ceea ce-ți iese prin recoltare cu bețigașul. Nu poți. Îți spune clar acolo în criteriile de delarații la infecții de plagă arsă că trebuie curbură de țesut, care înseamnă un fragment, se pune la biopsie, se pune la un aparat special, numai pe criteriul acesta poți să declari. Simpla prezență a bacteriei în plagă nu înseamnă inflecție, înseamnă contaminare. De aceea pe mulți nici nu poți să-i declari pentru că nu ai aparatura necesară. Nu poți să prezinți toate probele la Babeș să ți le lucreze, că am impresia că ei au, sau Balșul, nu știu care. E o aparatură scumpă care, fragmentul care ți-l ia, ți-l macerează, ți-l pune”, a mai declarat pentru MEDIAFAX medicul Adrian Stănculea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Recomandare de carte de la Bill Gates: „Dacă ești pasionat de educație, trebuie să citești...
×