Te-ai gândit care ar putea fi trucul care te ajută să toci ceapa fără să lăcrimezi? Ingredientul este folosit des în bucătărie și, odată tăiat, eliberează sulfoxid de propan, gazul care provoacă lăcrimarea. Există, însă, o metodă care ar putea să te elibereze de acest disconfort, atunci când gătești.
Există mai multe moduri prin care îți poți proteja ochii, atunci când în bucătărie este emanat mirosul pătrunzător al unor alimente. De exemplu, atunci când ceapa este tăiată, aceasta va elibera sulfoxid de propan, un gaz care provoacă lăcrimarea și usturimea ochilor. Poate fi un disconfort pentru multe persoane, atunci când toacă ceapa, însă există un truc care poate fi abordat pentru a diminua această senzație.
Ca să toci ceapa fără să lăcrimezi, poți să apelezi la „trucul cu frigiderul”. Practic, depozitezi ceapa la rece, timp de 10 – 15 minute, apoi o tai pe un tocător. În principiu, ar trebui să nu mai emane atât de mult gaz, în timpul tăierii. De asemenea, unii dintre bucătari mai utilizează trucul cu șervețelul îmbibat în apă rece. Practic, ia un șervețel de bucătărie, îl îmbibă în apă rece (eventual în lasă în frigider câteva minute), apoi îl plasează lângă ceapă, pe tocător.
Mai există și alte metode care pot fi abordate. De exemplu, ceapa poate fi tăiată sub jetul de apă rece sau poate fi tocată pe blatul de lucru, utilizând un cuțit foarte ascuțit. De asemenea, în momentul în care ceapa este tocată, poți purta ochelari de protecție, arată dcnews.ro.
Trucul care te ajută să scapi de moliile din dulap. Te costă sub 10 lei
Sursă foto: Shutterstock