Președintele UNJR: Trebuie făcute publice numele magistraților care au fost ofițeri acoperiți ai SIPA

Președintele UNJR: Trebuie făcute publice numele magistraților care au fost ofițeri acoperiți ai SIPA
Publicat: 19/05/2017, 15:19
Actualizat: 16/06/2018, 03:45

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, a arătat că ar trebui făcute publice numele magistraților care au fost ofițeri acoperiți ai SIPA.

„Activitatea și arhiva SIPA sunt nu doar problema justiției române, ci a întregii societăți. Pentru a ne vindeca de metehnele comuniste, este important să aflăm cum a funcționat acest serviciu secret în întreaga sa perioadă de existență post-comunistă. Este o chestiune ce ține atât de istoria României, cât și de asanarea, exorcizarea sistemului judiciar și a societății în asamblu. Avem, apoi, situația ofițerilor acoperiți SIPA printre magistrați. Monica Macovei a spus că SIPA obținea informații inclusiv din rândul ofițerilor acoperiți pe care-i avea în rândul magistraților. Dacă au existat ofițeri acoperiți ai SIPA între judecători și procurori, numele acestora trebuie făcut cunoscut”, a declarat Dana Gârbovan pentru MEDIAFAX.

Președintele UNJR a susținut că desecretizarea arhivei SIPA ar trebui să aibă loc cu respectarea dreptului la viață privată al persoanelor care ar putea fi vizate de această acțiune.

„Dreptul la viață privată al fiecărei persoane trebuie garantat, iar acest aspect va trebui luat în calcul atunci când vom decide ce să se facă în concret cu această arhivă. O soluție pe care UNJR a propus-o încă din 2009 a fost ca fiecare persoană urmărită de SIPA să aibă acces la propriul dosar de urmărire”, a arătat Dana Gârbovan.

Magistratul consideră că, înainte de desecretizarea propriu-zisă a arhivei SIPA, ar trebui făcute publice toate documentele care conțin informații despre ce s-a întâmplat cu aceasta în ultimii ani.

„Gândiți-vă că noi vorbim de 11 ani despre această arhivă fără să avem un document oficial din partea Ministerului Justiției cu privire la ea. Este inadmisibil ca, după 11 ani, singurele informații pe care le avem despre gestionarea acestei arhive să fie constituite de declarații de presă sau din surse. Situația este cu atât mai gravă cu cât au existat acuze și suspiciuni extrem de grave legate de neregularități săvârșite în timpul proceselor anterioare de inventariere, inclusiv sustrageri, distrugeri sau copieri de documente. Desecretizarea tuturor actelor din 2006 până în prezent, întocmite la
nivelul Ministerului Justiției privind arhiva SIPA este, așadar, un prim pas obligatoriu pentru a putea decide cu privire la arhivă”, a afirmat Dana Gârbovan pentru MEDIAFAX.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, referindu-se la desecretizarea arhivei SIPA, că în cel mai scurt timp va iniția această procedură. Ulterior, acesta a precizat că se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA, menționând că nu știe ce se află în arhivă dar că, dacă aceasta va conține secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.

Informațiile conținute de arhiva SIPA au fost readuse în dezbaterea publică după ce jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol pe site-ul evz.ro, în care susține că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileț și procurorul DNA Paul Dumitriu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete