Prima pagină » Dezvăluiri » INFORMAȚII EXCLUSIVE. Cum se apără Ministerul Sănătății în scandalul legat de achiziționarea a 115 mil. de măști?! Firma care contestă licitația demolează toate argumentele! (SURSE)

INFORMAȚII EXCLUSIVE. Cum se apără Ministerul Sănătății în scandalul legat de achiziționarea a 115 mil. de măști?! Firma care contestă licitația demolează toate argumentele! (SURSE)

INFORMAȚII EXCLUSIVE. Cum se apără Ministerul Sănătății în scandalul legat de achiziționarea a 115 mil. de măști?! Firma care contestă licitația demolează toate argumentele! (SURSE)

Continuă ”războiul” declanșat în urma controversatei licitații organizate de Ministerul Sănătății pentru achiziționarea a 115 milioane de măști medicale. ”Afacerea momentului” în România a intrat într-o nouă fază tensionată. La Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a fost depusă o contestație prin care Ministerul Sănătății este acuzat că a favorizat firma de imobiliare ”Naguma Medical Supply”.

GÂNDUL.RO a intrat în posesia unor alte informații-bombă și vi le prezintă în exclusivitate! După depunerea respectivei contestații (CITEȘTE DETALII AICI), Ministerul Sănătății a contraatacat rapid, trimițând către C.N.S.C. un punct de vedere prin care susține că este ”acoperit” cu privire la atribuirea licitației.

Acuzații în lanț: ”Așa-zisa economie realizată la bugetul de stat nu este reală”

Ministerul arată așadar că, potrivit ”caietului de sarcini”, criteriul de atribuire a fost ”cel mai bun raport calitate-preț” și nu prețul cel mai scăzut. Atenția este acum ”mutată” – eronat – doar asupra prețului cel mai scăzut, respectiv pretului unitar de 0,64 lei/masca ofertat de NAGUMA MEDICAL SUPPLY, ignorându-se importanța esențială a celorlalti doi factori de evaluare: “termenul de livrare” si “cantitatea ofertată”.

Surse din Ministerul Sănătății declară – în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO – că firma contestatoare susține, de cealaltă parte, că încă din acest punct a fost vorba despre o eroare a părții contractante, tocmai fiindcă “termenul de livrare” si “cantitatea ofertată” – ceilalți doi factori prezenți în ”ecuație”, alături de ”preț” –  ”NU au fost analizați în mod corespunzător de Comisia de Evaluare”.

”Ministerul Sănătății, prin Punctul de vedere comunicat (…), atrage atenția CNSC doar asupra așa-zisei “economii” realizate la bugetul de stat, în valoare totală de 9.200.000 lei, reprezentând diferența între prețul ofertat de ocupantul locului 2 (n.red. – firma contestatoare) și ocupantul locului 1 (NAGUMA MEDICAL SUPPLY), aceasta diferență nefiind reală, pentru ca procedura nu s-a desfășurat având în vedere prețul cel mai mic”, se precizează în replica trimisă de firma contestatoare la C.N.S.C.

”Autoritatea contractantă încearcă minimizeze importanța celorlalți doi factori de evaluare (“termenul de livrare” și “cantitatea ofertată”), scoțând în evidență doar importanța componentei financiare a ofertei (”prețul cel mai scăzut”), fără a avea în vedere aspectele de ordin tehnic”

”Nu s-a urmărit în mod direct achiziția măștilor la o valoare mică”

Chiar dacă Ministerul Sănătății pune accent pe ”prețul cel mai scăzut”, criteriul de atribuire care fusese stabilit nu ”urmărea” – în mod direct – achiziționarea unor măști medicale al căror preț era mic (0,64 lei/mască, preț oferit de ”Naguma Medical Supply”). De fapt, era vorba despre o sumă maximă care putea fi ”disponibilizată” pentru respectivul ”acord-cadru”, ceea ce spulberă acum apărarea construită de minister.

”Prin criteriul de atribuire stabilit, NU s-a urmărit în mod direct achiziția MĂȘTILOR la o valoare mică, ci achiziția acestora la o valoare ce se încadrează în suma maximă ce poate fi disponibilizată pentru acest Acord-cadru, cu garanția ofertantul câștigător are, din punct de vedere tehnic, o abordare profesionistă, angajamentele din cadrul propunerii reprezentând caracteristici tehnice conform caietului de sarcină și implicit o asigurare vor fi atinse obiectivele proiectului (aprovizionarea populației defavorizate cu măști medicale de protecție)”, se arată în răspunsul trimis de firma contestatoare către Consiliuliului Național de Soluționarea Contestațiilor.

”Comisia de evaluare era obligată solicite clarificări”

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că, pe de altă parte, nu aveau competența de verifica și stabili ”capabilitatea” firmei ”Naguma Medical Supply” de a livra cele 115 mil. măști medicale. Bineînțeles, firma contestatoare reacționează și oferă un răspuns de-a dreptul usturător Ministerului Sănătății. Ea susține că această Comisie de evaluare din minister avea, desigur, ”obligația de a solicita clarificări referitoare la ”capabilitatea de producere” a respectivelor măști medicale.

”Autoritatea contractantă susține nu avea niciun fel de competență în a verifica capabilitatea ofertantei Naguma Medical Supply de a produce, importa și livra produsele ofertate în termenul asumat de 7 zile. Învederăm CNSC orice Comisie de evaluare are în componență atât juriști, economiști, cât și reprezentanți tehnici (în cazul de față specialiști ANMDMR) și era obligată verifice veridicitatea celor asumate prin ofertă, solicitând clarificări”

”Necorelarea ofertei tehnice cu oferta financiară”

Mai mult, contestatoarea subliniază că termenul de livrare este vădit nerealist, dar că membrii comisiei s-au ”făcut că nu observă”.

”NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL le-a depus la propunerea tehnică (declaratiile celor trei producători chinezi ofertați), documente care nu pot fi ignorate de Comisia de evaluare și care făceau dovada doar a capabilitatii de producere și NU de livrare a unei cantități de 67 milioane măști în termenul de 7 zile asumat. Aceste declarații de la cei trei producători chinezi conduc automat către o necorelare a ofertei tehnice cu oferta financiară, aspect pentru care Comisia de evaluare era obligată solicite clarificări”, precizează reprezentanții firmei care contestă postura de câștigătoare a firmei ”Naguma Medical Suplly”.

Termenul de livrare al măștilor medicale, subiect ”sensibil” și esențial

Firma ”Naguma Medical Supply” – desemnată câștigătoare a licitației, în pofida tuturor semnelor de întrebare – s-a angajat să livreze măștile medicale într-un termen de 7 zile, iar firma contestatoare spune că acest este un termen nerealist, argumentând prin aceea că ”Naguma” nu avea pe stoc nicio mască, în consecință ar fi fost imposibil să livreze numărul de 115 milioane de măști într-o săptămână.

Ministerul Sănătății se apără arătând că și alte firme ofertante (de pildă, SAPE) au transmis termene de livrare mai scurte – chiar două zile -, doar că acest argument este desființat de firma contestatoare. SAPE avea pe stoc deja măștile, ceea ce schimbă, instantaneu, toate datele problemei.

”În privința termenului de livrare de 7 (șapte) zile, ne menținem opinia acest termen este nerealist și mincinos. Autoritatea contractantă argumentează NU a solicitat clarificări ofertantului NAGUMA MEDICAL SUPPLY, deoarece au existat oferte finale depuse de mai mulți operatori economici care au conținut termenele de livrare de una-două zile, pentru cantități semnificative de marfă, în acest sens dând exemplu pe (…), care s-a angajat livreze cantitatea maximă a Acordului cadru, de 115 milioane măști, în două zile”.

Mai mult, ”Naguma Medical Supply” a și recunoscut, în presă, că nu deține în România nicio mască medicală cu 3 pliuri de tip II, pentru a fi livrată către Ministerul Sănătății.

”Rugăm CNSC observe toți operatorii economici care au ofertat termene foarte scurte de livrare, au făcut-o deoarece dețin deja pe stoc cantitățile de măști ofertate, SPRE DEOSEBIRE de NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL, care recunoaște prin Comunicatul de presă din 26 Iunie 2020 “nu are în prezent în România nicio mască medicală cu 3 pliuri de tip II, pentru a fi livrată către Ministerul Sănătății.” Prin urmare, Comisia de evaluare, cunoscând NAGUMA MEDICAL SUPPLY nu are pe stoc nicio bucată din produsul ofertat și și-a asumat termenul de livrare de 7 zile, ERA OBLIGATĂ ceară clarificări ofertantei în privința demonstrării capacității de executare a contractului”, acuză reprezentanții firmei care contestă licitația pentru cele 115 milioane de măști medicale.

Mediafax
Trafic deviat pe Autostrada București-Constanța, în urma unui accident
Digi24
Gwyneth Paltrow, fosta soție a solistului Coldplay, „purtător de cuvânt temporar” Astronomer, în urma scandalului cu CEO-ul companiei
Cancan.ro
Meniul special cerut de Jennifer Lopez la București! Alimentele de care nu a vrut să audă
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
Adevarul
„Ce-mi trebuie mie internet?”. Un psiholog explică de ce vârstnicii evită să fie online: "Adâncește sentimentul de inadecvare și inutilitate"
Mediafax
25 de localități din 9 județe afectate de ploi, viituri și vânt puternic
Click
Cum a reacționat un britanic după ce a mâncat ciorbă de fasole în Brașov: „Se servește într-o pâine ridicolă”. Video
Wowbiz
Oana Zăvoranu, distrusă de durere: „Plâng în hohote, urlu...”. Vedeta este în doliu, după ce și-a pierdut cel mai apropiat prieten: „Ce mă fac fără tine?!”
Antena 3
Copiii lui Nicușor Dan au atras toate privirile în Austria. Sâmbătă, cei mici au rămas la hotel. Mirabela Grădinaru: „Le-a plăcut mult”
Digi24
Kim Jong Un anunță că țara sa va înfrânge Statele Unite: „Vom deveni învingători onorabili”
Cancan.ro
Câți bani a dat Mirabela Grădinaru pe ținuta purtată în Austria? Iubita lui Niculor Dan a fost lăudată pentru apariție
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
Furtuni puternice lovesc la noapte jumătate de ţară, inclusiv Capitala. Coduri galben şi portocaliu până marţi
StirileKanalD
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
KanalD
Un bărbat a murit carbonizat în propria locuință, în Galați. Cum s-a produs tragedia
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Ce se întâmplă dacă ești prins cu 99 km/h pe un drum național? Primești sau nu amendă
Descopera.ro
Istoria WRESTLINGULUI. Cea mai veche și mai simplă formă de luptă recreativă a omenirii
Capital.ro
Veste tristă despre Ion Iliescu. Medicii au făcut acum anunțul despre fostul președinte
Evz.ro
Starea lui Ion Iliescu s-a înrăutățit. Ultimele vești de la Spitalul SRI
A1
Cât costă rochia purtată de Mirabela Grădinaru la prima vizită oficială în Austria. Partenera lui Nicușor a furat toate privirile
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Oana Zăvoranu și soțul ei, Alex Ashraf sunt în doliu! "L-a gasit soția lui cu capul pe masă!"
RadioImpuls
CONFRUNTARE fără milă între Naomi și Dorobanțu. A început cu o remarcă tăioasă, dar a degenerat într-o răfuială fără limite: "Mă scoateți din minți". Cei care au asistat au rămas perplecși. Replica Veronicăi a aprins focul. Ce i-a reprosat de a înfuriat-o
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Telescopul Webb a descoperit galaxii „adormite” în primele sute de milioane de ani după Big Bang